Možná jste také v televizi, nebo jinde v médiích, zaslechli, že naše vláda se chystá vysázet deset milionů stromů. Dokonce se na plakátech jisté politické strany objevila čísla s již vysázeným počtem stromů. Nic proti. Když jsem o tom slyšel poprvé, bylo to přímo z úst Andreje Babiše. Viz. video níže.

https://www.youtube.com/watch?v=ZnhZMoHJQdA

"Ale my v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle. A ty včely mají rády tu řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají. Je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě."

Mimochodem, za tento výrok A. B. obdržel anticenu Zelená perla. K tématu včel jsem se už vyjadřoval v článku Včely mají řepku rády.

I když jsem měl už na začátku důvodné podezření, že jde o tzv. greenwashing, říkal jsem si, že všechno špatné je pro něco dobré, a jestli si náš pan premiér chce zlepšit reputaci v očích ekologicky smýšlející veřejnosti sázením stromů, zůstanou po něm kromě jiného ...stromy. Což nemůže uškodit. Zejména ve spojení s následující větou "Kůrovec nám žere lesy.", by to vypadalo jako obrat v českém lesnictví s podporou politických špiček. Zaradoval jsem se, ale rozhodl jsem se zjistit podrobnosti. Zde jsou:

 

Kdo tedy vysazuje deset milionů stromů?

Podle všeho jde o program Sázíme budoucnost, který vyhlásila Nadace partnerství. Tuto bohulibou iniciativu nelze než doporučit vaší pozornosti, pokud o ní ještě nevíte. Stromy sázejí dobrovolníci. Sázíme budoucnost je akce, která zajišťuje v podstatě všechno ostatní: pomůže s organizací, poskytne prostředky na nákup stromů, jejich oplocení, údržbu v prvních letech a také na propagaci akce. Na webu najdete podrobné návody jak sázet které stromy, kdy atd. Možné je sázet solitéry, aleje, sady, větrolamy... Informace najdete i o legislativě - kde se může sázet, jak je to se sázením na cizích a veřejných pozemcích... A teď to hlavní. Na tuto akci "vyčlenilo" ministerstvo životního prostředí 100 milionů korun. Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti později dalších 100 milionů přidalo. Kromě toho na akci přispívá řada partnerů, viz. seznam a webu.

 

Rekapitulace:

1) Stromy se vysazují mimo lesní pozemky. Tzn. s kůrovcem nemají co dělat. Mysleme si, že větu o kůrovci zařadil A. B. náhodně. Jeho výrok byl přirovnáván k dadaistické básni, což by tuto tezi podporovalo.

2) 200 milionů korun : 10 miliony stromů = 20 korun na jeden strom. Na nákup sazenice, oplocení, kůlů, několikaletou údržbu a propagaci akce to není mnoho.

3) Sázejí dobrovolníci, bezplatně.

4) Snažil jsem se mezi sponzory najít nějaký Babišův podnik (včetně těch, které jako nevlastní). Pokud jsem ho přehlédl, tak se omlouvám, ale žádný jsem tam nenašel.

5) Lídr politické strany pro ČB, který byl na plakátě vyobrazen s číslem vysázených stromů na můj dotaz, k jaké konkrétní akci se ono číslo vztahuje, zatím neodpověděl.

 

Závěr

Až někdy půjdete kolem skupinky lidí sázejících strom, zkuste jim přispět dvackou (ze společné kapsy), vyfotit se s vykopanou dírou a stromkem a všude pak tvrďte, že jste strom zasadili vy, nezapomeňte fotku všude vylepit. Když budete mít štěstí, tak třeba ani nedostanete přes držku.

Závěrem bych chtěl ocitovat text z knihy Muž, který sázel stromy, který se podle mě k tématu dobře hodí:

Má-li charakter člověka prozradit své skutečně výjimečné kvality, musíme mít to štěstí moci pozorovat jeho konání po dlouhou řadu let. Pokud je tato jeho činnost prostá všeho sobectví, je-li myšlenka, která ji vede, bezpříkladně velkomyslná, je-li naprosto zřejmé, že se nikde nepídila po odměně, a že navíc zanechala na světě viditelné známky, pak ovšem stojíme, bez možnosti mýlky, před nezapomenutelným charakterem.

 

Předem děkuji za připomínky, doplnění informací i kritiku. mmekota(kyselaryba)gmail.com

P. S. : My (já) jsme tam dali ten obrázek v rámci aktivity kterou podporujeme. Ano, to my (já) jsme vyčlenili soby na toto zkrášlení našeho webu.

P. P. S.: Autorem obrázku je Ester Infernitsová a já jí za to moc děkuju.

Související články:

Muž, který sázel stromy

Další články autora:

Včely mají řepku rádyČím je pro mě soběstačnostBrabčák a kanárekVelikonoční storyKonec rozcvičky!Co (kdo) trápí včely?Soběstačnost jako diktátSrovnání anropocentrického a biocentrického přístupu ve včelařstvíOchrana žížal v ČecháchSpolečné vědomí

 

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.