Na počátku korona krize jsem napsal článek Všechno špatné je pro něco dobré... ve kterém jsem se snažil vyjmenovat různá poztiva tohoto stavu. Psal jsem o možnosti chytit příležitost za pačesy a nastartovat už dlouho potřebné změny. V duchu jsem si ale říkal, že této příležitosti nejspíš využít nedokážeme. Čas ukazuje, že moje obava byla oprávněná. Doprava (snad kromě letecké) se vrací k normálu korona nekorona, školství jen přidalo IT technologií, ale jinak přešlapuje na místě. Nejvíc mě ale zvedá ze židle dění okolo soběstačnosti.

Jásal jsem, že se o potřebě soběstačnosti začalo mluvit, že přestala být sprosté slovo... Možná by bylo lepší, kdyby zůstala výstřelkem podivínů, preperů a podobné "havěti". Teď se to slovo totiž propracovalo mezi politické špičky. A špičky dokážou cokoliv dobrého zdeformovat, využít pro svůj prospěch, vyždímat a obrátit proti tomu veřejné mínění. Náprava trvá v lepším případě desetiletí. Toto se stalo v minulosti s fotovoltaikou, momentálně se to děje s elektromobily a teď je, jak se zdá, na řadě soběstačnost.

Tak jsme se dozvěděli, že pro naši soběstačnost je nutné dostavět ještě jeden jaderný blok. Bez ohledu na to, co si kdo myslíme o jaderné energetice: na obřím, centralizovaném zdroji závislém na palivu z ciziny (o jeho stavbě nemluvě) nevidím nic moc soběstačného.

To, o čem chci mluvit je ale něco jiného. Začalo to v době, kdy na polích chyběli zahraniční pracovníci. Kupodivu hned někdo přišel s řešením, že by mohlo být dobré nařídit obchodům, aby alespoň část produkce měly z Česka. Problém se zahraničními pracovníky se tím neřeší, soběstačnost ČR v potravinách snad částečně ano. No, a je to tady, 20. 1. 2021 nám poslanci odhlasovali změnu zákona (navrženou už před korona krizí), který nařizuje prodejnám s plochou nad 400m2 mít 73% potravin (pouze vybraných, pomerančů se to netýká) z produkce ČR. (Pro zvědavce záznam z hlasování: https://psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=75011&l=cz) Vlastně bych jako propagátor soběstačnosti měl jásat z tohoto pokroku. Nejásám. Soběstačnost je soběstačnost a diktatura je diktatura. Lidé by sami měli dospět k tomu, že budou kupovat české potraviny. Tento trend, i když pomalý, byl doposud na dobré cestě. Doposud. Teď hrozí, že lidé budou nenávidět soběstačnost tak, jako nenávidí, ekologii, fotovoltaiku, elektromobily, BIO a někteří třeba i slovo "demokracie". Soběstačnost je nám teď totiž nařízena. Takovéto nápady měli údajně v některých státech bývalého východního bloku, ale zatím si to vždycky nechali rozmluvit Evropskou unií. Jinde si zatím něco podobného nikdo nedovolil. Existuje spousta způsobů, jak podpořit místní soběstačnost, abychom nevozili potraviny z jednoho konce Evropy/světa na druhý. Vesměs mají háčky. Právě schválená změna zákona má ale jeden velký hák v podobě diktátu a dále je poseta menšími, či většími háčky: Představuji si regál, kde hnijí dražší české potraviny bez zájmu, vedle prodavači nestíhají doplňovat tytéž potraviny z Polska. Ale počet v regálu souhlasí, přesně 73% českých. Aha, mohlo by se kontrolovat, kolik % čeho obchod skutečně prodal a ne co je v regálu, že? Takže jinak: Prázdný regál s polským zbožím. Vážení zákazníci, až vyberete české zboží, můžeme doplnit i polské. Jinak nesplníme kvóty...

Jsem pro to, aby se českým zemědělcům žilo lépe, aby na polích rostly potraviny a ne biomasa, abychom se chovali zodpovědně k půdě. Abychom nevozili české maso do Německa a když se neprodá včas, tak zase zpátky do Česka. Aby malý zemědělec mohl konkurovat velkému a aby dokázal svoje výrobky prodat co nejblíž místa, kde je vypěstoval a nemusel je vyvážet bůhví kam. Aby malí čeští mlékaři nemuseli posílat cisterny do Mnichova, protože velké české mlékárny dováží levnější mléko z Polska, suší ho a prodávají do Číny, aby pak za to dostali medaili od prezidenta. Aby naše země nebyla tolik závislá na dovozu a vývozu. Zařídit tohle všechno by bylo dost obtížné a babo raď jak vlastně na to. Ale za blbější konec to naši zákonodárci opravdu vzít nemohli.

 

Koho by zajímalo více, doporučuji tento podcast: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/podcast-vinohradska-12-cesko-evropska-unie-potraviny-kvoty_2101220600_miz

Komentáře, výhrady, názory, připomínky, doplnění, příspěvky do polemiky atp. vítány.

mmekota(takovytozakruceny)gmail.com

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.