Zdravím všechny BuďSobáky! Vaše aktivity sleduji zpovzdálí už několikátý rok, ale teprve letos jsem se odvážila zapojit se do aktivních výměn. Věřím, že lidé spojení prostřednictvím LETSu, jsou lidé s citlivým vztahem k Přírodě a vůbec matce Zemi. Vidím v tom velký význam pro budoucnost. Já sama se několikátým rokem aktivně zapojuji do ochrany přírody a to konkrétně do ochrany srnčat a dalších živočichů před sečením. Možná jste již o naší kampani Stop sečení srnčat slyšeli, před časem byla v domě U Beránka k podpisu naše petice směřovaná ministru zemědělství.

Jde o to, že se právě v téhle roční době rodí v přírodě spousta mláďat, která tráví první okamžiky, dny či týdny na loukách. Vzrostlá tráva kryje mláďata před případnými predátory. Systém, který fungoval po tisíciletí, narušil svou činností člověk... Již v květnu se totiž jako každý rok začne sekat tráva, a to je pro mnoho živočichů smrtelné. Nejvíce je tento zásah vidět na srnčatech, která často končí pod ostřím sekaček. Ztráty jsou odhadovány až na 60 000 posečených srnčat ročně... Rychlost dnešních strojů a šíře záběru nedává mnohdy ani vzrostlé zvěři šanci na útěk. Kromě srnčat jsou zasaženy životy zajíčků, bažantů, křepelek, koroptví, drobného ptactva, ale drobných savců, obojživelníků a mnoho druhů hmyzu. Ovšem vidět nešťastnou srnu, jak se po několik dní ráno i večer vrací na louku, kde měla své mládě, je srdceryvný zážitek...

Naše kampaň se prostřednictvím jednání s politiky snaží dosáhnout dotací na drony s termovizí pro myslivce a zemědělce, ale současná situace naše aktivity naprosto zbrzdila. Do toho se přidaly obrovské tlaky některých ochránců přírody na snížení stavů spárkaté zvěře, mezi něž srnčí patří. Zvěř se stala nepřítelem lesa, nepřítelem zemědělců a skoro to vypadá, že nemá nikde zastání, jako kdyby lidé neviděli, že do naší přírody prostě patří. A přitom se zrovna srnčí zvěř díky své teritorialitě vlastně nemůže opravdu přemnožit...

Pomocí médií se snažíme informovat veřejnost o ochraně zvěře před sečením a inspirovat k zapojení se do aktivní pomoci. Především se ale v době sečení spojujeme s myslivci a zemědělci, a organizujeme lokální skupiny dobrovolníků. Procházíme louky těsně před sečením, vyháníme a vynášíme zalehlá mláďata, někdy i snůšky vajec...

Díky veřejné sbírce se nám podařilo koupit pro naši zdejší lokální dron s termovizí, s nímž budeme zdarma pomáhat v takových náročných porostech jako je jetel. Aktuálně sbíráme prostředky na druhý dron. Věříme, že každý zachráněný život má smysl.

My, jako lidstvo, tak moc dlužíme téhle planetě. Svou aktivitou se jí snažím alespoň něco vracet. Kdyby Vás zajímalo více, vše najdete na našem webu www.stopsecenisrncat.cz . Tamtéž naleznete kontakty, kdyby jste se také chtěli zapojit ku pomoci. Šíření jakýchkoliv informací z našich stránek je velice vítáno!

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.