Na začátku roku 2017 vznikl spolkový bezobalový obchod obŽIVA.

Spolek obŽIVA tvoří skupina ekozemědělců, zpracovatelů potravin, obchodníků, jedlíků, aktivistů či běžných lidí, kterým leží na srdci naše krajina, půda, příroda, jídlo a společnost, kteří se sešli a společně vymysleli možnost jak tohle všechno skloubit dohromady ve společném projektu, který bude prospěšný všem.

Krátké a výstižné představení konceptu KPZ = komunitou podporovaného zemědělství, tedy o tom jak mohou potraviny putovat od pěstitele přímo k lidem:

https://www.youtube.com/watch?v=dtvPK4fnX3M

Dokumentární film srovnávající vztah, jaký k půdě mají indiánské kultury a tzv. „vyspělá“ civilizace. Pro postupné uzdravování nemocné ornice doporučuje komunitou podporované ekologické zemědělství. Nabízí výpovědi ekologických farmářů v protikladu ke slovům geologa, RNDr. Václava Cílka, a šamana kmene Kichwa, Allpy Augustina Grefy.Režie: Aleš Friedrich.

Přidávám sem vzkaz od Elsy Šebkové z Divoké zahrady a její bylinkový katalog. Doporučuji i pro ty, kdož nehodlají žádné bylinky pěstovat: podle fotek možná poznáte rostlinky, kterým roky nemůžete přijít na jméno nebo zjistíte k čemu se které býlí hodí, včetně kulinářských a léčitelských receptů. Líbezné počteníčko!

Začínající i pokročilé pekaře upozorňuji na právě vydanou kuchařku Pečeme z kvásku - své bohaté zkušenosti sepsala Lenka Žák (Biolenka).