Recepty ze smrkových výhonků nepatří k těm běžně publikovaným (nejznámější je u nás asi smrkový sirup nebo med), přesto se dají najít. Pro inspiraci: smrková majonéza, falešné kapary, smrkový nebo rebarborovo - smrkový džem, smrková sůl, smrkový cukr… Využít lze i starší větvičky spadlých stromů na čaj.
Smrkové máslo
Jedná se o chuťově zajímavou alternativu k bylinkovému máslu. Mladé výhonky se vyznačují osvěžující chutí a jsou nabité vitaminem C, který po zimě tak potřebujeme. Termín sběru – květen až červen (dle počasí a oblasti). Sbíráme samozřejmě ohleduplně, do másla nám stačí hrstička velmi mladých výhonků.
Nasbírané výhonky jemně nasekáme, utřeme s máslem a ochutíme. Přidat můžeme jemně nasekaná sušená rajčata, sůl a utřený česnek. Lze i zamrazit do zásoby.
Zdroj: internet (Síla pro život)
A ještě něco k tomu smrkovému čaji…
Smrkové linecké koláčky
100 g másla, 50 g cukru, 150 g hladké mouky, 3 lžíce najemno nasekaných smrkových výhonků
Používáme jemné mladé výhonky nebo ty starší můžeme nasušit a umlít. Těsto se, jak už to u lineckého bývá, rychle roztéká, dáme tedy na čas do lednice. Krájíme kolečka přímo z válečku těsta nebo klasicky uválíme a vykrajujeme. Pečeme opatrně maximálně na 180 stupňů. Pozor kolečka se roztékají a snadno připálí (na fotce je důkaz).
Zdroj: Ivana Paukertová
Těším se na vaše postřehy, nápady a hlavně vzorky!
Lucie ze dvora