Recepty ze smrkových výhonků nepatří k těm běžně publikovaným (nejznámější je u nás asi smrkový sirup nebo med), přesto se dají najít. Pro inspiraci: smrková majonéza, falešné kapary, smrkový nebo rebarborovo - smrkový džem, smrková sůl, smrkový cukr… Využít lze i starší větvičky spadlých stromů na čaj.

Smrkové máslo

Jedná se o chuťově zajímavou alternativu k bylinkovému máslu. Mladé výhonky se vyznačují osvěžující chutí a jsou nabité vitaminem C, který po zimě tak potřebujeme. Termín sběru – květen až červen (dle počasí a oblasti). Sbíráme samozřejmě ohleduplně, do másla nám stačí hrstička velmi mladých výhonků.

Nasbírané výhonky jemně nasekáme, utřeme s máslem a ochutíme. Přidat můžeme jemně nasekaná sušená rajčata, sůl a utřený česnek. Lze i zamrazit do zásoby.

Zdroj: internet (Síla pro život)


A ještě něco k tomu smrkovému čaji…

Smrkové linecké koláčky

100 g másla, 50 g cukru, 150 g hladké mouky, 3 lžíce najemno nasekaných smrkových výhonků

Používáme jemné mladé výhonky nebo ty starší můžeme nasušit a umlít. Těsto se, jak už to u lineckého bývá, rychle roztéká, dáme tedy na čas do lednice. Krájíme kolečka přímo z válečku těsta nebo klasicky uválíme a vykrajujeme. Pečeme opatrně maximálně na 180 stupňů. Pozor kolečka se roztékají a snadno připálí (na fotce je důkaz).

Zdroj: Ivana Paukertová

Těším se na vaše postřehy, nápady a hlavně vzorky!

Lucie ze dvora

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.