Vítejte na stránkách skupiny Lokální soběstačnost
Společné pečení (ne)tradičního cukroví - 7. 12. 2025 ve Skalách
- Podrobnosti
- Napsal Martina a František Vávrovi
- Kategorie: Pozvánky
- Zobrazení: 12
Zveme Vás i letos ke Společnému pečení netradičního cukroví.
Akce je určena těm, kdo o Vánocích cukroví běžně pečou, tzn. ne pro začátečníky.
Cílem akce je naučit se upéct (či vyrobit nepečené) nejlépe nové druhy cukroví, které mají ostatní jako lahůdku ve svých kuchařkách a samozřejmě si přitom poklábosit o životě!
Pečení proběhne v sobotu 7.12. 2024 od 13:00 do pozdních odpoledních hodin v naší miniKnihovně ve Skalách u Strakonic
S sebou si přineste vše potřebné pro výrobu vašeho druhu cukroví (těsto /dle potřeby odleželé, kolem 500g/, krém, zdobení, vykrajovací formičku,...) a recept pro sdílení s ostatními. K dispozici máme - troubu, mísy, krájecí prkénka, příbory, plechy, prostě vše, co kuchyně běžně nabízí ;) Tyto základní věci proto vozit nemusíte.
Cukroví společně vyválíme, upečeme, naplníme, ozdobíme, ... a na konci si hotové cukroví rozdělíme. Každý si tak odnese domů pestrou ochutnávku. Zároveň budete mít do Vánoc ještě dost času některé druhy vyzkoušet pro své rodinné pečení :)
Jak bývá na společných akcích zvykem, pohoštění pokryjeme z toho, co kdo přinese. Doporučuji spíše slané varianty, protože sladkých ochutnávek budeme mít určitě dost ;) Voda, čaj i káva bude k dispozici.
Jelikož prostor není moc velký, omezujeme akci na 7 osob. Hlaste se proto rychle a max. do 4. 12. 2024 na tel.: sedm dva jedna nula tři nula šest osm dva nebo email: black.mary zavin tiscali.cz
Přihlásit se můžete, i když nejste členem BuďSobu ;)
Drobný organizační příspěvek je 60 Sobů/Kč.
BuďSob - 1. setkání v Prachaticích 20. 11. 2025
- Podrobnosti
- Napsal Martina a František Vávrovi
- Kategorie: Pozvánky
- Zobrazení: 56

Jste z Prachatic nebo okolí a aktivity BuďSobu již jsou či mohou být Vaše krevní skupina?
Vezměte své přátele a známé a přijďte na 1. setkání skupiny BuďSob v Prachaticích:
Přesně za týden, tedy ve čtvrtek 20. 11. 2025 od 18:00 hod., v Čajovně U Hrušky (fb), Velké náměstí 44, Prachatice (mapa)
Setkání místních lidí různých zájmů, věků i vlnových délek, kteří mají dobrou vůli si navzájem pomáhat, sdílet zkušenosti a být tak dohromady soběšťastnější ;)
Představíme:
Neformální iniciativu BuďSob (BUĎme SOBěstačnější)
(aneb jak se stát soběstačnější s pomocí lidí ve vašem okolí, sdílení informací a zkušeností)
V praxi předvedeme:
Místní systém výměny LETS
(aneb nefinanční výměna produktů a služeb v jižních Čechách)
Přijďte s dobrou náladou a připravte si otázky :)
za strakonickou buňku BuďSobu - Ruby a Infernits
BuďSob - setkání v ČB v Cassiopeie 5.11.2025
- Podrobnosti
- Napsal Anna Ambrozová
- Kategorie: Pozvánky
- Zobrazení: 78
Vážení a milí příznivci lokální soběstačnosti,
naše listopadové setkání se uskuteční ve středu 5. 11. 2025, Jizerská 281/4, České Budějovice, začínáme v 18 hodin.
Od 18:45 - čas pro výměny informací - 15 minut pro Buďsob - co se děje uvnitř i vně Buďsobu, zajímavé pozvánky a výzvy.
Od 19:00 - bude probíhat přednáška Jak na semenaření běžných druhů zeleniny.
Umění pěstování vlastních semínek může být jedním ze zdrojů jistoty a bezpečí v klimaticky a politicky proměnlivých časech. Není to složité, ale je dobré znát základní principy. Vykvetly vám ředkvičky a saláty? Tak zrovna tyhle semínka nesklízejte! Na co se zaměřit, když chcete mít vlastní semínka? Na jaké druhy a na jaké vlastnosti. A čeho se netřeba bát? Genetika na malé zahrádce. Povídání, praktické ukázky a semínkový bazárek jako doprovod si pro nás připravila Martina Filipová.
Inspirace pro výměny: tuto středu přineste cokoliv, dle svého uvážení, avšak celý listopad můžete využít k přípravám výrobků na náš tradiční Vánoční jarmark. Také je vhodné poptat či zamluvit si dopředu např. sušené ovoce, upletení ponožek či drobné výrobky ze dřeva. Někdo by rád třeba kimči, výrobky z chilli papriček či snad upečení vánočního cukroví. Ani vánoční výzdoba domácí výroby či materiál na ni se první adventní neděli určitě neztratí.
A co budeme dělat, až budou dlouhé podzimní a zimní večery? Aneb zarezervujte si termíny v kalendáři:
Neděle 30.11. - první adventní neděle, od 14 do 18 h bude náš tradiční Vánoční jarkmark
Prosinec
Středa 3.12. - pravidelné setkání, program ještě není stanovený, možná opět Vánoční punč v Impale
Leden
Středa 7.1. - pravidelné setkání, plus přednáška o moudrosti myšlenek známé psycholožky paní PhDr. Marty Foučkové, zahloubáme se společně s Jindrou Weisem.
Únor
Středa 4.2. - pravidelné setkání, plus přednáška Martina Měkoty: Ostrovní elektrárna pro maringotku / tiny-house
Dokument: Nech půdu žít
- Podrobnosti
- Napsal František Langmajer
- Kategorie: Zdraví
- Zobrazení: 623
neObyčejní
- Podrobnosti
- Napsal Komár
- Kategorie: Lidé, spolky, organizace
- Zobrazení: 611
Chtěl bych zde upozornit na podcast Veroniky Vojáčkové "neObyčejní".
https://www.youtube.com/@neObycejni
Je o obyčejných lidech z Jižních Čech, kteří dělají něco neobyčejného. I BuďSobáci tu mají svoje zastoupení.
V březnu vyšlo povídání o našem slaměném soběstačném domě a hlavně o tom, jak se v něm žije.
https://www.youtube.com/watch?v=FYURG9gUGwE
Úplně první díl podcastu byl natočený s Monikou Strapkovou, kterou možná také znáte.
https://www.youtube.com/watch?v=COOZ9eCrP5o
Ostatní dosavadní díly se věnují svobodnému vzdělávání a jeden z rozhovorů je s paní, která pracovala na OSPODu. Uvidíme, co se chystá dál...
Několik tipů na druhý život starých lednic a mrazáků – druhý díl
- Podrobnosti
- Napsal Anna Ambrozová
- Kategorie: Zvířata
- Zobrazení: 697
Kvízová otázka pro pěstitele a chovatele: co vznikne, když zkřížíte starou lednici se starým ale funkčním toustovačem? Ano, tušíte správně: líheň pro až 150 vajíček!
Číst dál: Několik tipů na druhý život starých lednic a mrazáků – druhý díl
Pronájem pozemků na samotě u permakulturní farmy.
- Podrobnosti
- Napsal Frantisek Jaros
- Kategorie: Lidé, spolky, organizace
- Zobrazení: 697
Jižní Čechy, okres Písek
Možnost umístění karavanu, maringotky, mobilního domu nebo jurty.
1200 m2 – 2500Kč/měsíc
Slouží k posílení vlastní nezávislosti, vybudování zázemí v sousedství soběstačně smýšlejících lidí. Založení pěstebních ploch, vyvýšených záhonů, pařeniště. Vybudování vlastní solární nebo větrné el., sběru a čištění vody, kompostovací toalety a kompostu.
Pozemky jsou bez vody, přístupová cesta je nezpevněná v zimním období je cesta rozbahněná a pozemky bývají dostupné pouze pěšky (asi 250m).
Na modrém pozemku je už dva roky umístěný mobilní dům. Má zařízený sběr vody ze střechy, kompost, kompostovací toaletu, ohniště, posezení a solární elektrárnu. Vznikají první vyvýšené záhony.
Zelené, světle a tmavě fialové pozemky jsou k dispozici.
Světle šedá část 12000 m2\1200Kč/měsíc - severní a západní louky ve svahu je možné si pronajmout pro svého koníka, poníka, oslíka, ovečky, kravičku (ne pro zvířata na maso).

Výměnná truhla v Čajovně Na Půdě, Strakonice
- Podrobnosti
- Napsal Martina a František Vávrovi
- Kategorie: Lidé, spolky, organizace
- Zobrazení: 640
Milí sobáci a uživatelé LETSu,
jak jste si někteří všimli, v čajovně je vyměněná truhla. Truhla slouží k výměně produktů, pokud nevychází osobní předání. Je opatřena zámkem na číselný kód. Uživatelé LETSu znají, pokud ne, ráda sdělím.
Rozměry truhly jsou v: 42 cm š: 86 cm h: 46 cm. Produkty vložené do truhly by měly být opatřeny štítkem, od koho a pro koho je předmět určen, cenu a datum vložení.
Pro potraviny ‚,aromatické“ a podléhající rychlé zkáze, zvolte raději jiný způsob předání. Vložené zboží inzerujte na LETSu, aby se rozšířilo povědomí o nabídce.
Níže je uvedena aktuální otvírací doba v čajovně.
Lenka
Kontakt na správce truhly: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel.: 739 sedmpětpět 746


V Budějovicích bez obalu?
- Podrobnosti
- Napsal Anna Ambrozová
- Kategorie: Jídlo
- Zobrazení: 1265
Soběstační obyvatelé Budějovic nejspíš už zaznamenali, že se udály dvě věci pro udržitelný životní styl nemilé – loňské uzavření Trvalého Pytliště (kde jsme mohli nakupovat nejen místní pěkný sortiment, ale také v Buďsobí bedně), a letos v březnu i uzavření posledního bezobalového obchodu Bud Bez v Široké ulici. Příčina byla nejspíš v obou případech stejná – aktuální provozovatel už nemohl/nechtěl pokračovat a nástupce nenašel.
Jediným útočištěm pro ty, kterým zbyly doma prázdné velké sklenice, je momentálně obchod U Dobráka, který nabízí základní suché potraviny (obiloviny, semínka, luštěniny atd.) v násypných nádobách. Ceny jsou však poměrně vysoké a důležité položky často chybí – došly a nebyly ještě doplněny.
Co s tím? Pokud je nás více takových, kteří nechtějí nakupovat zbytečné plasty, můžeme se domluvit a pomoci si sami. Zkoumala jsem možnosti v Country Life (5 kg balení pohanky apod.), ale sortiment velkých balení je nepestrý a cenově často stejný jako u normálních balení. Další možností je založit v Budějovicích spolkový obchod, něco podobného jako je pražská obŽIVA, což už je tedy organizačně a lidsky mnohem náročnější.
Zatím nejjednodušší mi připadá zapojit se do osvědčené skupiny. Sobí základna Hodonice je zásobována Bioklubem Hnutí DUHA v Kaplici (Šandovi), který má výběr nebalených základních surovin a potravin za velmi hodné ceny, viz příklady níže. Navíc je tam přidaná hodnota – vše je bio a pokud možno české nebo aspoň evropské provenience. Obiloviny je možné nechat si namlít na mouku za 6,- Kč/kg. O dopravu bychom se museli postarat sami, nebo se domluvit s Hodonickými nebo Kaplickými.
Pokud byste měli zájem o společnou objednávku, napište mi na mail (lépe cariadwr (na) gmailu). Nicméně možností je určitě více a budu jen ráda, když se na toto téma spustí živá debata, třeba na příští budějovické schůzce ;)
Káťa Křováková (LETS Kateřina)
Pro představu připojuji výběr z aktuální nabídky Bioklubu - cena za 1 kg:
bio dýňové semínko - 220 Kč (ČR), bio slunečnicové semínko - 70 Kč (Maďarsko), bio lněné semínko - 90 Kč (ČR), bio rozinky sultánky - 160 Kč (Turecko), bio mandle - 330 Kč (Španělsko), bio rýže bílá basmati - 90 Kč (Pákistán), bio červená čočka loupaná - 85 Kč (Turecko), bio cizrna - 74 Kč (Turecko), bio pohanka - 105 Kč (ČR), bio celozrnná pšeničná vřetena - 90 Kč (ČR), bio moje sušenky čokoládové – bezobalově ve vratném obalu - 220 Kč (ČR) a za 200 g bio čokolády na vaření mléčné - 93 Kč (Německo).
Patizon v hlavní roli - recepty od Františka
- Podrobnosti
- Napsal František Langmajer
- Kategorie: Jídlo
- Zobrazení: 1957
Patizon patří mezi moji nejoblíbenější zeleninu svým mnohostranným využitím. Protože jsem si všiml při posledním setkání BuďSobu ve Strakonicích, že málokdo ví, jak s touto zeleninou nakládat, napadlo mě uveřejnit své zkušenosti s ní a několik oblíbených receptů. Třeba to někomu poslouží.
Od antropocénu k symbiocénu - pro inspiraci
- Podrobnosti
- Napsal Martina Filipová
- Kategorie: Filozofická zamyšlení
- Zobrazení: 888
Vybírám několik zajímavých myšlenek z pozvánky na srpnový seminář Potulné univerzity přírody na téma
"Od antropocénu k symbiocénu aneb cesty k civilizaci, která podporuje život"
od konceptu udržitelnosti, který sleduje pouhé zmírňování negativ, se musíme posunout k novému regenerativnímu paradigmatu, postavenému na jasné optimalizaci pozitiv, kdy vše, co budeme dělat, bude mít čistý pozitivní vliv na život všeho živého kolem nás. Potřebujeme nastartovat takový rozvoj, který bude podporovat rozkvět veškerého života.
Na semináři se seznámíme s perspektivami takovéto proměny, jak ji líčí zmíněná Freya Mathews, která předložila dosud nejpropracovanější představu ekologické civilizace, americký filosof Jeremy Lent, australský filosof Glenn Albrecht, britský pedagog a kulturní aktivista Christian Wahl, britský architekt Michael Pawlyn, australská krajinářská architekta Julie Watsonová nebo vynikající britská ekonomka Kate Raworthová.
Řada předních myslitelů dnes zkoumá možnosti transformace současné neudržitelné civilizace, respektive navrhuje vytvořit civilizaci novou, která by vyrůstala z komplexní koexistence lidí s přírodním světem a která by slovy současné přední environmentální filosofky Freyi Mathews, hlavní lektorky našeho semináře, „na všech úrovních sloužila biosféře a podporovala ji“. Tito vizionáři rozvíjejí představu ekologické společnosti, založené „na soužití ke vzájemnému prospěchu“ (Glenn Albrecht); přicházejí s návrhy, jak současnou nefunkční a destruktivní mytologii pokroku, založenou na myšlence exploatace světa a bezbřehého hromadění bohatství, nahradit novou regenerativní mytologií symbiózy – koevoluční spoluprací lidí s více než lidským světem.
„Ekologická civilizace by byla založena především na všezahrnující symbióze mezi lidskou společností a přírodou. Lidská činnost by nebyla organizována pouze tak, aby se zabránilo poškozování živé Země, ale aby se aktivně obnovovalo a udržovalo její zdraví. Ekologická civilizace jako taková by mohla lidstvo a nelidskou přírodu nasměrovat na nekonečně dlouhé období rozkvětu – symbiocén.“
Jeremy LENT
převzato ze stránky https://potulnauniverzita.cz/aktivity/od-antropocenu-k-symbiocenu-aneb-cesty-k-civilizaci-ktera-podporuje-zivot/
seminář se koná 12. až 18. srpna 2024 v Praze na Toulcově dvoře


