Soběstační obyvatelé Budějovic nejspíš už zaznamenali, že se udály dvě věci pro udržitelný životní styl nemilé – loňské uzavření Trvalého Pytliště (kde jsme mohli nakupovat nejen místní pěkný sortiment, ale také v Buďsobí bedně), a letos v březnu i uzavření posledního bezobalového obchodu Bud Bez v Široké ulici. Příčina byla nejspíš v obou případech stejná – aktuální provozovatel už nemohl/nechtěl pokračovat a nástupce nenašel.

Jediným útočištěm pro ty, kterým zbyly doma prázdné velké sklenice, je momentálně obchod U Dobráka, který nabízí základní suché potraviny (obiloviny, semínka, luštěniny atd.) v násypných nádobách. Ceny jsou však poměrně vysoké a důležité položky často chybí – došly a nebyly ještě doplněny.

Co s tím? Pokud je nás více takových, kteří nechtějí nakupovat zbytečné plasty, můžeme se domluvit a pomoci si sami. Zkoumala jsem možnosti v Country Life (5 kg balení pohanky apod.), ale sortiment velkých balení je nepestrý a cenově často stejný jako u normálních balení. Další možností je založit v Budějovicích spolkový obchod, něco podobného jako je pražská obŽIVA, což už je tedy organizačně a lidsky mnohem náročnější.

Zatím nejjednodušší mi připadá zapojit se do osvědčené skupiny. Sobí základna Hodonice je zásobována Bioklubem Hnutí DUHA v Kaplici (Šandovi), který má výběr nebalených základních surovin a potravin za velmi hodné ceny, viz příklady níže. Navíc je tam přidaná hodnota – vše je bio a pokud možno české nebo aspoň evropské provenience. Obiloviny je možné nechat si namlít na mouku za 6,- Kč/kg. O dopravu bychom se museli postarat sami, nebo se domluvit s Hodonickými nebo Kaplickými.

Pokud byste měli zájem o společnou objednávku, napište mi na mail (lépe cariadwr (na) gmailu). Nicméně možností je určitě více a budu jen ráda, když se na toto téma spustí živá debata, třeba na příští budějovické schůzce ;)

Káťa Křováková (LETS Kateřina)

Pro představu připojuji výběr z aktuální nabídky Bioklubu - cena za 1 kg:
bio dýňové semínko - 220 Kč (ČR), bio slunečnicové semínko - 70 Kč (Maďarsko), bio lněné semínko - 90 Kč (ČR), bio rozinky sultánky  - 160 Kč (Turecko), bio mandle - 330 Kč (Španělsko), bio rýže bílá basmati - 90 Kč (Pákistán), bio červená čočka loupaná - 85 Kč (Turecko), bio cizrna - 74 Kč (Turecko), bio pohanka - 105 Kč (ČR), bio celozrnná pšeničná vřetena - 90 Kč (ČR), bio moje sušenky čokoládové – bezobalově ve vratném obalu  - 220 Kč (ČR) a za 200 g bio čokolády na vaření mléčné - 93 Kč (Německo).

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.