Patizon patří mezi moji nejoblíbenější zeleninu svým mnohostranným využitím. Protože jsem si všiml při posledním setkání BuďSobu ve Strakonicích, že málokdo ví, jak s touto zeleninou nakládat, napadlo mě uveřejnit své zkušenosti s ní a několik oblíbených receptů. Třeba to někomu poslouží.
Nejdůležitější při úpravě je zralost patizonu. Pokuď je mladý a můžete jeho slupku proříznout nehtem, lze ho spracovat bez loupání. Pokud už slupka ztvrdla, musí se patizon oloupat. Protože jeho tvar příliš loupání nefandí, řeším to tak, že tyto kousky jen popíchám nožem a uvařím ve slané vodě. Po uvaření je rozkrojim, odstraním semeník a vařenou dužinu ze slupky vyberu lžící. Tento materiál lze použít na zahuštění nebo výrobu krémových polévek. Udělám z něj pyré (ať již samotné nebo v kombinaci s vařeným pastinákem a bramborem), pomazánku nebo náplň do pečiva.
Velmi mladé plody můžeme použít na nakládání jako okurkové řezy.
Mladé plody s měkkou slupkou můžeme kvasit, grilovat, zapékat, používat do směsi na tousty, plnit je a péct, dělat z nich falešné zelí (jako z kedluben), přidávat do zeleninových směsí na pánev, smažit jako přírodní řízek, přidávat do polévek, dělat z nich placičky.
Kdo z vás viděl slavný film Forest Gump, tak se teď asi směje, že jsem druhý Buba Buba. Mýlíte se však přátelé a hned vás o tom přesvědčím.
Patizon na sladkokyselo: Nakrájíte nejmladší plody patizonu a dál postupujete jako u nakládání okurek. Výborné.
Patizon na grilu: Mladé patizony nakrájíte na plátky (tak 5mm), rozděláme si do oleje koření (grilovací nebo dle chuti), sůl a plátky v míse remuládou řádně promasírujeme. Necháme v chladu 2 hodiny proležet a šup na gril.
Patizonové pyré: Vařená dužina z velkého patizonu, 3 větší vařené brambory, jeden vařený pastinák, ořech másla nebo smetana,(případně mléko na povolení pyré), sůl, muškátový oříšek. Z vařené zeleniny a brambor vytvoříme kaši, přidáme máslo nebo smetanu, případně trochu mléka, sůl, muškátový oříšek a vyšleháme.
Patizon jako mozeček: 2 patizony, 1cibuli, 3 vejce, kmín, sůl, olej na pánev. Patizon uvaříme v osolené vodě (mladé můžeme zpracovat se slupkou),rozšťoucháme, na oleji spěníme na drobno nakrájenou cibuli, přihodíme kmín, rozšťouchaný patizon a vejce. Osolíme a je hotovo.
Patizon zapékaný: 5 brambor, nakládané papriky, nakládané okurky, 2 střední patizony, 2 cibule, 3 vejce, mléko, tuk na vymaštění pekáče, ořech másla, sůl, pepř, případně koření dle chuti. Syrové brambory oloupeme a s patizonem pokrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, taktéž nakládané okurky. Vymastíme pekáč, položíme vrstvu brambor, ochutíme, vrstvu paprik, vrstvu patizonu, ochutíme, vrstvu cibule, vrstvu okurek a vrstvu brambor. Povrch ochutíme, poklademe máslem a dáme do trouby péct. Když to začne dostávat barvu tak rozšleháte vejce v mléce, dochutíte (případně můžete přistrouhat tvrdý sýr) a zalejete to s tím. Dopékejte do zlatava.
Tousty s patizonem: 2kg patizonu (s měkkou slupkou), 2 kg rajčat, 10 cibulí, 2 kg cuket, 1/4l kvalitního oleje, půl paličky česneku (krájim na plátky a přidávám až ke konci, aby se nevyvařil), 5-6 kozích rohů nebo jiné pikantní papričky, sůl, pepř, směs koření Piry-piry nebo Ratatue. Patizon a cuketu nakrájet na kostičky (do 1cm), cibuli nakrájet na drobno a rajčata s kozímy rohy na menší kousky, na oleji zpěnit cibul, přidat zeleninu (napřed cuketu a rajčata, aby pustila vodu a nepálilo se to - stejně se vyplatí mít trochu vody na podlití po ruce), přidat sůl, pepř, koření a vařit až zelenina změkne a odpaří se polovina vody. No a je hotovo! Poměry zeleniny a koření si každý může upravit dle svých preferencí. Nemixuji, aby se udržela chuťová pestrost. Steriluji ve sklínkách a vydrží celou zimu (když se nesež...)
Patizonové placičky: Jeden větší patizon, půlka mladé cukety, hladká mouka, stroužek česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek (může se dát cokoli podle chuti), olej na smažení - může se i péct na sucho na plechu. Nastrouhat nahrubo cuketu a patizon, přistrouhat česnek, přidat mouku, koření a zadělat těsto (jako na mrkváče), pokud se zdá moc suché, přidejte víc cukety. Vytvarujte tenčí placičky (asi jako bramborák) a usmažte nebo upečte na plechu.
Plněný patizon: 2 patizony střední, mleté maso, česnek, kmín, sůl, pepř, koření dle chuti, tvrdý sýr, dva plátky másla, olej, voda na podlití. Patizony vydlabeme na vrchní straně, aby vznikla miska, osolíme, mleté maso smícháme s cibulí, pokrájenou vydlabanou hmotou z patizonu, ochutíme a naplníme do patizonu (směs může být z čehokoli, já dělám třeba pohanku s houbama). Vymastíme pekáč, vložíme naplněné patizony do něj, lehce podlijeme a přikrejeme poklicí nebo alobalem (je důležité, aby se v troubě vytvořila v pekáči pára), jakmile patizon změkne, odkryjeme ho, zasypeme strouhaným tvrdým sýrem a dáme do trouby zapéct.
A teď mi už bolí ruka tak snad vám to bude k užitku.
František Langmajer