https://www.youtube.com/watch?v=Oe3yHq-yTVU
Vařečka nebo také měchačka, je kuchyňský nástroj, bez kterého se v domácnosti, ve které se připravují jídla, prostě neobejdete. Existují různé tvary i velikosti, dle použití. Slouží na míchání, hnětení, ale i ochutnávání. Na videu vidíte rychlý (hodně zrychlený) sestřih, jak na to. Nuže, připravte si...
Materiál:
- dobře proschlé dřevo olše, ideálně prkýnko 1.5 - 2 cm tenké
(protože z olše jsou vařečky nejlepší... a taky lodě samosebou :)
- lněný olej
(přeci jen se s vařečkou připravují potraviny, tak ať je to jedlé, lněný je ozkoušen, že vydrží vyšší teploty a nežlukne)
Nářadí:
- hoblice (to je ten dřevěný ponk, jde to i bez ní, ale když ji máte, je to velká pomocnice)
- truhlářská svěrka
- japonská pilka (pro přesné řezy, ale stačí samozřejmě jakákoli)
- poříz (skvělý taky na odkorňování dřeva)
- dláto
- nůž (při velké šikovnosti by tohle mohlo být klidně jediné nářadí, jaké k výrobě vařečky stačí :)
- kousek textilu (na vetření oleje do dřeva)
PS: na videu je použit ještě "kovářský svěrák", ale to spíš taková domácí z nouze ctnost
...v případě nezdaru jsou k dispozici již hotové (i za Soby či směnou): https://permashop.cz/kuchyne-c3/