Nemám rád dotace, akorát křiví trh a zvyšují ceny zboží a služeb. Na druhou stranu, pokud existuje dotace, kterou lze využít a navíc mi dává logický smysl, proč ji nevyužít? Jsme komunita, která buduje soběstačnost, potravinovou i energetickou a ne všichni z nás mají tu možnost mít fotovoltaické panely na střeše (já naštěstí ano, již 8 let). Když se vzájemně podporujeme, proč si mezi s sebou neposílat i přebytky energie? To přece dává smysl. Já už v jednom nově vznikajícím energetickém společenství jsem. Je tam i majitel velké fotovoltaické elektrárny a majitel firmy, která vyrábí nábytek a má proto velké množství pilin. Napadlo nás z přebytků energie v létě lisovat peletky na zimu. Je to mnohem lepší než virtuální baterie, protože neplatím poplatky za distribuci. Takže já nebudu mít díky našemu energetickému společenství pouze možnost výměny elektrické energie, ale i peletky na zimu. A to se hodí, když máte peletková kamna a navíc zkušenost z minulé zimy, kdy v Evropě chyběl milion tun pelet a já musel topit přímotopem. Takhle budu mít jistotu, že budu mít vždy peletky na zimu jako bonus. A výměnu přebytků elektrické energie jako standard. 

Takže jsem dostal druhý nápad: Využít zkušenosti ze založení energetického společenství na Jižní Moravě, na založení sobího energetického společenství:-) Já už být členem nemohu, ale mohu - díky mým čerstvě získaným zkušenostem - vše potřebné rychle připravit, ale Vy máte tu možnost stát se členy ... 

Pokud tuto příležitost chcete také využít prosím pošlete mi v prvé řadě co nejdříve e-mail s předmětem "Energetické společenství" na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., další kroky budou obratem následovat. Uzávěrka 1. kola je totiž již na konci tohoto měsíce. 

Více informací najdete na: www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=126

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.