Dozrál čas, abychom po 10 letech od uveřejnění článku Interiér svépomocného přírodního domu https://budsob.cz/domains/budsob.cz/index.php/bydleni/bydleni/161-interier-svepomocneho-pirodniho-domu (na  stránkách www.budsob.cz je to jeden z nejčtenějších) popsali ve zkratce podobu toho, jak náš myšlený projekt získal během minulého desetiletí svou skutečnou, fungující podobu soběstačného domu. Z podstatné části i díky nápomocné komunitě Buďsobu.

FOTO - únor 2023

Jak se píše v závěru zmíněného článku z jara 2013: Projekt se vymezuje vůči dnes běžnému způsobu stavění rodinných domů z katalogů, na klíč a na hypotéku. Je alternativou a je také experimentem, navrhující pokud možno jednoduchá, ekologická, levná a mnohdy nestandardní řešení. Protože patříme k rostoucí skupině lidí, kteří hledají alternativu k dnes v Evropě běžnému konzumnímu způsobu života a bydlení, budeme pracovat na tom, aby teorie tohoto projektu byla ověřena praxí.“ Provedeno. Tedy skoro :)

Začínali jsme jako většina mladých rodin hledat vhodný pozemek, který by byl v čisté přírodě, nebyl drahý a mohl se na něm postavit rodinný dům. Po pár letech pokusů se nám v roce 2013 podařilo koupit zastavitelný pozemek v podhorské oblasti (650 m. n. m.), v místě bývalé vesnice. Základní podmínky splňoval a navíc skýtal mnoho výzev. Bylo tam krásně a krom rozbité asfaltky tam nebyla žádná infrastruktura.

Začali jsme koupí maringotky a jejím předěláním na provizorní bydlení. Hned na to zajištěním pitné vody 28 m hlubokým vrtem, osazeným kromě čerpadla i ruční pumpou. Má profese architekty a manželovo technické zaměření elektrikáře se nám hodilo od začátku při plánování domu a kreslení projektu. Průběžně jsme své dovednosti zlepšovali svépomocně prováděnou stavbou. Naše zkušenosti ze světa nám pomohly překonat dogma, že takto se (v Čechách) nestaví.

Dům jsme vymysleli jako malou, soběstačnou obytnou jednotku (celková zastavěná plocha 95m2), kterou půjde později jednoduše přistavět. K domu náleží vstupní prostor krytého zápraží a prosklené zimní zahrady (zádveří, skleník) a zastřešené terasy. Bylo pro nás důležité, abychom dům dokázali postavit co nejrychleji z vlastních prostředků a nemuseli si půjčovat peníze od banky. Zároveň jsme chtěli mít dům dobře zaizolovaný a ze zdravých materiálů. Materiálů, které se v přírodě jednoduše rozloží, až dům doslouží.

Dům jsme postavili na patkách nad terénem, abychom minimalizovali beton nalitý do země a abychom nemuseli používat hydroizolační plastové folie a izolace proti pronikání radonu. Na patkách je uložena nosná dřevěná konstrukce z trámů a fošen. Podlahu, stěny i strop jsme vyplnili malými slaměnými balíky – levnou a lokální přírodní izolací. Slámu jsme zevnitř i zvnějšku opatřili hliněnými omítkami, aby se její povrch uzavřel a byl chráněný proti povětrnosti a ohni. Nad naší obytnou buňkou ve slaměném kožichu jsme vztyčili sedlovou střechu pokrytou pálenými taškami. Na její jižní části jsme upevnili 12 fotovoltaických panelů (3,33 kWp), které nám celoročně zajišťují elektřinu. Na severní části jsme umístili navíc nástřešní okapový žlab, abychom mohli sbírat dešťovou vodu rovnou do nádrže v podkroví a využívat ji k mytí a praní. Pultové zastřešení vstupní části se zimní zahradou jsme osázeli netřesky, rozchodníky, mateřídouškou a pažitkou. Nahoru jsme postavili černý sud, kde se ohřívá voda pro letní sprchu. V promyšleně umístěných oknech jsme kombinovali dvojskla (ze slunečného jihu a východu, kvůli lepším tepelným ziskům) a trojskla (ze severu a návětrného západu). Ostění otvorů jsme zvenku zaizolovali dřevovláknitou izolací.

V interiéru jsme si vyhráli s příčkami z nepálené hlíny, které výborně akumulují teplo, regulují vnitřní vlhkost a umožňují snadno modelovat oblé tvary. Díky použití přírodních materiálů (především dřevo a nepálená hlína) a oblých tvarů působí interiér příjemně a útulně. Přestože je malý (45 m2), poskytuje místo pro spaní dětí i rodičů, pracovní kout, předsíň, oddělenou koupelnu se záchodem a obývací místnost s kamny, kuchyňskou linkou a jídelním stolem.

Vnitřní prostor je vytápěný centrálním stavěným akumulačním sporákem, na kterém se dá vařit, má troubu a umí ohřívat teplou užitkovou vodu. Spálíme v něm kolem 8 m3 měkkého dřeva za rok. Teplá užitková voda se shromažďuje v nádrži v technické místnosti v podkroví, kde je dohřívána také přebytky z fotovoltaiky. Odtud teče samospádem do koupelny, do dřezu v kuchyni a do pračky. Vybavení domu je skromné, tak aby ho stačila zásobit elektřina z našich zdrojů. Malá lednička (vypíná se přes noc), pračka (s napouštěním teplé vody z nádrže), propanbutanový sporák (pro dny kdy se netopí v kamnech a nesvítí slunce), indukční dvojplotýnka a rychlovarná konvice (pro dny, kdy je slunce dostatek). A samozřejmě technický koutek s notebookem. V koupelně je vana, umyvadlo a kompostovací separační záchod Separett Villa. Osvětlení interiéru je úsporné LED, řešené jako oddělený okruh na 24 V. Pro překlenutí doby bez slunce (noc a zamračené dny) má dům lithiovou baterii.

Otázka, kolik dům stál, se nedá lehce odpovědět. Stále se ještě dokončuje, nyní zasklíváme prostor vstupní zimní zahrady a jsme zvědaví jestli tím klesne spotřeba dřeva. Jak ale započítat roky své práce, práce kamarádů a rodiny? Mnoho stavebních prvků jsme sehnali z druhé ruky. Pokud bychom započítali pouze finanční vstupy, vejdeme se do 1.5 milionu korun, největší položky jsme ale vydali už před několika lety, kdy nebylo tak draho. Se započítáním vlastní práce odhadujeme cenu na dvojnásobek. Pokud bychom chtěli vyčíslit náklady na provoz, vejdeme se zatím do 5000 Kč za rok. Za propanbutanové bomby, benzín do motorové pily na řezání dřeva a různé drobné výdaje na údržbu.

K úplné spokojenosti s výsledkem celkové soběstačnosti domu chybí ještě dokončení systému hospodaření s dešťovou vodou, realizace kořenové čistírny, menší větrná turbína, doplňující fotovoltaiku a stavba do terénu zapuštěného sklípku ke skladování podzimní úrody.

Deset let experimentální praxe v oboru stavění soběstačného domu z přírodních materiálů dá člověku řadu zkušeností i praktických dovedností. Rádi bychom ukázali, že toto je plnohodnotná cesta, jak se zařídit do budoucnosti, která se nedá lehce předvídat. Vývoj událostí (covidová izolace, zdražování energií, sílící klimatické změny,...) nám potvrzuje, že jsme se vydali správnou cestou. Rádi budeme naše nabyté zkušenosti s vámi sdílet.

Dita a Komár

ditaZAVINÁČzivehodonice.cz

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.