Známí i neznámí zelobraníci,
rok se s rokem sešel a zelí, které je zatím na poli, se hlásí o naší pozornost. Tímto Vás tedy zveme na 4. ročník akce Z(elí), ke kolektivnímu zpracování zelí k následnému kvašení. Připravte se na neděli plnou degustace, filosofování a hlavně SPOLUPRÁCE. Zapojit se může kdokoliv, kdo se nebojí práce, má rád kysané zelí a chtěl by si jej udělat zásobu na celý další rok. Uvítáme jak již zběhlé zelaře, tak nové tváře, kterým termíny v minulých letech nevyšly.

Pro tuto akci nabízíme prostor našeho dvora, 2 velká krouhadla, zajištění nákupu zelí, cibule z farmy U Miklasů z Radomyšle, himalájské soli a drahonického kmínu podle Vašich objednávek. Sklenice s víčky na naložení si přivezte vlastní. Do naší výbavy pomůcek a nářadí bychom potřebovali zapůjčit nějaké větší škopky (s průměrem cca 40 cm a víc), případně i dětské vaničky, velký nůž na porcování zelných hlav, menší nůž na ostatní zeleninu. Vše nejlépe již řádně vymyté. Pokud máte, přivezte je prosím s sebou, aby šla práce lépe od ruky :)

Budeme nakládat ověřenou metodou přímo do skleněných šroubovacích sklenic, ve kterých zelí kvasí a zároveň je poté i uskladněno. Zelí se nešlape, pouze ručně pěchuje do sklenic. Takto vydrží živé bez další údržby minimálně 1 rok. Nakládat budeme POUZE do šroubovacích zavařovacích sklenic s víčky o objemu 0.7l, čerstvě vymytých, tak se dopředu náležitě vybavte dle vaší potřeby. Soudky ani jiné velikosti sklenic se pro společnou práci a následné propočty neosvědčili, proto si je prosím nevozte.

Akce proběhne ve vsi Skály 36 u Strakonic (Vávrovi - Infernits) v neděli 2.10. 2022, od 10 hod. dopoledne, za každého počasí. Vyhraďte si na tuto akci raději celý den, končíváme spíše v pozdějších odpoledních hodinách, až když je všechno zelí zpracováno a následně rozpočteno dle objednávek.

Občerstvení dáme dohromady z toho, co kdo přinesete na společný stůl, jak bývá v BuďSobu při společenských akcích dobrým zvykem :) S sebou si prosím vezměte hrnek na pití, misku či hluboký talíř a lžíci. K obědu uděláme opět nějakou dobrou hustou polévku z místních i vámi přivezených surovin. Čerstvý chléb napečeme ;) 

Pokud se k nám chystáte, napište co nejdříve, kolik zelí byste chtěli zajistit (množství cibule, soli a kmínu k tomu úměrně dopočteme) a to max. do neděle 25.9. večer (v dalším týdnu pro suroviny pojedeme, tak ať si v klidu můžeme dát vše dohromady). Dle zkušeností z minula vychází 1 kg čerstvého zelí na 1x 0,7litrovou sklenici.

Cena zelí je 15 Kč/kg a cibule za 17 Kč/kg. (Pro ilustraci - jedna sklenice takto společně udělaného zelí vyjde na cca 20 Kč, přesná cena bude zkalkulována po zakončení akce)

Moc se na vás těšíme
Martina a Franta (Infernits) - black.mary(zavinac)tiscali.cz, tel.: sedm dva jedna nula tři nula šest osm dva

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.