I když je jaro tím bezpochyby tím nejkrásnějším měsícem v roce, pro naši lokální jihočeskou skupinu "Stop sečení srnčat" je jedním z nejnáročnějších období. V tomto období se v přírodě rodí spousta mláďat, a ta, která tráví první dny na loukách, jsou smrtelně ohrožena žacími stroji. Jedná se především o srnčata, ale také zajíčata a drobné pernatce.
Myslivci a zemědělci jsou ze zákona povinni zvěř před sečením chránit, ale ne vždy je tato povinnost dodržována.
Někdy ale i v případech, kdy se všichni snaží, lidské síly selhávají před moderní technikou a rychlostí sekaček.
Naše skupina dobrovolníků už šestým rokem funguje v terénu a pomáhá s vyhledáváním srnčat. Krom toho jsme díky veřejné sbírce pořídil již celkem tři drony s termovizí plus máme jeden soukromý, takže v sezóně sečení denně vstáváme a už od čtvrté ranní hodiny prolétáváme terén, který se bude záhy sekat.

Sečených porostů je mnoho, vše se nedá prolétat, takže organizujeme dobrovolníky a chodíme v terénu i přes den. Pro pěší procházení porostů hledáme další dobrovolníky, protože na rozlehlých plochách jsou každá noha i hledající oko dobré.
Přidejte se prosím k naší lokální skupině a pomáhejte s námi!  www.stopsecenisrncat.cz

Co to obnáší?

Jde o procházení luk v dopoledních nebo odpoledních hodinách, dle času následného sečení.
Co je k tomu potřeba?
Ideálně nepromokavé kalhoty, tzv. převlečníky, holiny, kšiltovku proti slunci, dostatek vody, případně lehkou svačinu.
A co pes?
Bohužel, pokud pejska, tak jen cvičeného a vždy na krátkém vodítku. Nikdy malá plemena, ta se ve vyšší trávě brzy unaví. Pyly z květin mohou dráždit psí oči a vyběhnuvší srnče může vybudit pejskovu loveckou vášeň. 

Já vím, nezní to jako romantický výlet, ale na druhou stranu každá taková procházka, která pomůže zachránit život jakéhokoliv mláděte, stojí za to. A pak, pohled na několikadenní srnče je nezapomenutelným zážitkem pro každého.

Více informací o problému a o našich aktivitách najdete zde: http://www.stopsecenisrncat.cz/
Naše hlavní FB stránka: https://www.facebook.com/groups/1177504269077874
FB stránka lokální skupiny pro ty, kdo by chtěli sledovat naše aktivity v terénu a hlavně pro ty,
kdo by se chtěli připojit s pomocí: https://www.facebook.com/groups/247868175788235

Pavla Benettová, předsedkyně spolku Stop sečení srnčat, z. s. (na Letsu Dlouhá nožka)

 

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.