Pozitivních důvodů, proč změnit paradigma pohledu na produkty trávícího systému člověka, je mnoho. Ale vezměme to zatím z jiného konce. Kabibudky tu už s námi byly dávno předtím, než jsme se narodili. Na českém venkově, ještě 2 generace nazpátek, to byla určitě toaleta číslo jedna. Její význam postupně upadal s tím, jak se vesnice začaly zasíťovávat: kanalizace, vodovody, elektřina. Řekněme si upřímně, ano, bylo to svým způsobem pohodlnější a svým způsobem i hygieničtější, zrušit suchý záchod a vrhnout se do víru pokroku splachovacích záchodů v obytné části domu. Jenže domy na to v té době nebyly připraveny a někdy taková rekonstrukce vyžadovala veliké oběti. V našem domě, tehdy nedávno novém, volný prostor nebyl a tak se majitelé rozhodli výdobytku doby obětovat špajz... Zároveň měla taková evoluce samozřejmě i mnoho vedlejích negativních dopadů, když se s užitečným produktem začalo zacházet jako s odpadem. Tyto problémy zůstaly očím zpočátku schované, v trubkách, pod vodní hladinou, atd. Dlouho se neděje viditelně nic, ale když se taková zátěž v přírodních systémech léta kumuluje, začně se projevovat ne úplně šťastně zvolená "likvidace odpadu" na mnoha frontách.

Vše nové bylo donedávna považováno za pokrok, za evoluci, za lepší. Ale je tomu vždycky nutně tak?

Nebudu chodit kolem horké kaše, co třeba dělá léta letoucí zbrojní průmysl? Je lepší, že člověk dokáže vyvinout ještě ničivější zbraně, to je evoluce techniky? Že je do zbraní schopen investovat čím dám větší množství peněz, to je zase evoluce myšlení? Určitě nejsem sám, kdo se chce mít možnost ptát, protože to nějak nesedí. Takové energie, která se směřuje proti člověku a přitom mohla být investována úplně opačným směrem.

A co zemědělství? Vývoj upaluje obdobným směrem, k většímu výkonu, větší produktivitě, k větším strojům, jenže zase za cenu obrovských daní všemu živému. Můžeme, ale nemusíme, takový přístup podporovat. Máme, zatím ještě, v kapsách volební lístky. Jak se jim to říká...? Ano, peníze. Kam je směřujeme, to volíme. Tohle je zrovna krásný obor, kde může mít každý individuálně svobodu takovou, jakou si přeje, téměř okamžitě. 100 let nazpátek bylo 80% obyvatel naší kotliny zemědělci, buďto to bylo jejich povolání nebo měli povolání jiné a k tomu si, alespoň z části, vypěstovali, co potřebovali, co chtěli.

Naštěstí, netrvalo dlouho, jen ty 2 generace a nám začíná svítat, že v kdysi vyladěném koloběhu zemědělství něco chybí. V tom velkém chybí např. důležitá živočišná složka pro dodání živin polím, které o každé sezóně půda předá plodinám. Syntetické řešení bylo, čas ukazuje, pouze dočasné a i kdyby, kvalita a nezávadnost takových potravin je sporná snad ještě více. Chapadla té velké chobotnice jsou dlouhá a snad až příliš zamotaná, než aby je někdo rozmotal dostatečně rychle. Ale v tom malém jde začít nepoměrně snadněji. Na vesnicích je plocha na zahrádky okolo domů stále spousta, v malých městech a na periferiích měst velkých také. Využít se dají ale i plochy k pěstování jídla dříve nevyužívané, parky, střechy, balkony, parapety a mnohé další. I v tom malém je živočišná složka pro výživu půdy nenahraditelná, od pradávna se používají hnoje všemožných živočišných druhů, ale s tím, jak chovaných zvířat ubývá, je čím dál těžší se k takovému materiálu v dostatečném množství dostat. Odtud tedy pojďme oslím můstkem zpátky ke kadibudkám...

V průběhu rozjímání, jak tuto stavbu staveb realizovat, jsme narazili na video Katky Horáčkové z Permakultura CS, které nám naprosto zásadně rozšířilo obzory:

https://www.youtube.com/watch?v=wQZFlJvHBzQ

I kabibudka prostě potřebovala svoji evoluci, aby se vyřešily neduhy historické verze, benefity zůstaly zachovány a lidé mohli zase trošku změnit paradigma udržitelnějším směrem - resp. proměnit odpad v nezbytnost.

A tak se i omlouvám, článek se spíše měl jmenovat: Proč se staví kadibudka: toaleta pro 21. století

Dočetli-li jste až sem, moc si toho cením. Máte-li k tématu cokoli co říci, chcete se na něco zeptat nebo chce-li diskutovat své nápady, nabízím nově vznikající prostor PermaForum.cz (je na něm ještě "trošku" práce). Konkrétně diskuzi k tomuto článku najdete zde:

https://permaforum.cz/obytne-vyrobni-skladovaci-10/kadibudka-toaleta-pro-21.-stoleti-1.html

Probereme tam stavbu kabibudky konečně i trošku technicky ;)

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.