Využití divokých bylin je pro mne velké téma. Fascinuje mne jejich síla, rozmanitost a (u některých) chuť. Velmi příjemná a motivující je jejich dostupnost. Baví mne hledat a zkoušet recepty, improvizovat a vytvářet vlastní variace. Tak jako v jiných případech i u bylin zjišťuji, že to nejlepší mám, jak se říká, na dosah ruky.

Oblíbila jsem si například BRŠLICI (správně bršlici kozí nohu) neboli kozí kopýtko či husí packu. Proč „kozí kopýtko“? Na to jsem našla několik vysvětlení. Jedni mají za to, že listy připomínají otisk kozího kopýtka, jiní se domnívají, že kopýtko připomínala opuchlá noha při záchvatu dny, která se právě bršlicí léčila... Mně se líbí, že kopýtko spatříte i na konci stonku, pokud jej celý vytrhnete. Je to dobrá pomůcka pro sběrače začátečníky a zábava pro děti.

Jako u jiných rostlin, které plánujeme konzumovat, dáváme pozor na záměnu. Splést se můžete spíše výjimečně a to u statnějších rostlin v průběhu roku, kdy roste miříkovitých už více druhů. Nejlépe tedy začít se sběrem na začátku jara a sbírat mladé světle zelené rostlinky. Po posekání narostou mladé lístky opakovaně, což je další výhoda a můžete tak mít vlastní políčko :-) Charakteristická a ojedinělá je u bršlice její vůně, podle té ji pak už bezpečně poznáte.

A jak si ji vychutnat? Dá se jíst čerstvá, ale já ji mám nejraději jako náplň ve slaném závinu, smíchanou s kopřivou a upravenou jako špenát nebo namíchanou do pesta. Dobrá je také jen pokrájená a opečená na troše oleje nebo přidaná do kvašené zeleniny. Využití je opravdu široké, můžeme přidat do polévky, rizota, karbanátků, pomazánek atd.

Bršlicový štrúdl (recept podle Ivany Paukertové)
Těsto: 2 hrnky hladké (nebo celozrnné) mouky, 1/2 hrnku oleje, asi 2 lžíce octa, 1/2 hrnku vroucí vody
Tekuté přísady smícháme a vlijeme na mouku, vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout.
Náplň: bílý sýr (třeba balkánský) nebo slaný domácí tvaroh, 1 vejce, na kostičky nakrájená červená paprika a česnek (nemusí být), asi tři hrsti bršlice
Náplň rozestřeme na vyválené těsto, pokryjeme větším množstvím mladých lístků bršlice, zamotáme (spíš překrýt z jedné a druhé strany a překlopit dnem vzhůru, tohle těsto není dobré v mnoha vrstvách). Pečeme v roztopené troubě na vyšší výkon.

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.