Původně jsem chtěl udělat článek, který by přiblížil alternativní programy ve svobodném operačním systému Linux k nejčastěji používaným programům v systému Windows, ale ouha, jména programů, co mě neoslovují, rád pouštím rychle z hlavy. A tak to udělám trošku jinak a snad i lépe.

Linuxové systémy používám od roku 2006, první rok až dva byly takové přechodové a když jsem si linux ověřil na vlastní kůži, byl přechod dokonán. Po té spoustě let již mohu s klidem v duši doporučovat a pomáhat udělat krok stranou i dalším, kteří chtějí.

Připomeňme si, co je to ten LINUX. Celým názvem GNU/Linux je moderní operační systém, který ale dokáže ctít tradice a lze jej snadno přizpůsobit k obrazu každého, tak aby to byl parťák, se kterým se fajn pracuje a ne příšera ve skříni. Doporučuji k přečtení a naladění ->
https://www.proc.linux.cz/

Že tomu stále nevěříte, jak to je spolehlivé a tak? V počítačovém světě současnosti není nic moc ověřenějšího, než systémy založené na Linuxu, např. za celou dobu existence internetu (nyní je to přes 30 let) běží jeho naprostá většina právě na linuxových serverech. To myslím o spolehlivosti a kvalitě systému všeříkající. Druhá věc je uživatelská přítulnost ☺ Přeci jen, systém pro správce sítí a všemožné specialisty nepotřeboval mít všechno klikací, hezké, ale i tak se odborníkům, kteří jej používali, samozřejmě za ta léta zachtělo mít systém odladěn po všech stránkách. Mrkněte na pár obrázků, jak dnes takové pracovní prostředí na Linuxu může vypadat (možností je spousta, výběr je na každém a lze i nastavit prakticky cokoli dle vlastních priorit, žádný systém jedné pravdy o vzhledu):
https://duckduckgo.com/?q=modern+linux+desktop&t=lm&iar=images&iax=images&ia=images

Připravte se, že po instalaci Linuxu už máloco budete muset ladit, častokráte vše funguje už na první dobrou. Většinu tiskáren zapojíte a v tu chvíli tiskne, ostatní hardware (na drobné výjimky, ale to lze předem zjistit) stejně tak, prostě rovnou funguje, ovladače jsem již neřešil ani nepamatuji. Když vybereme ověřený systém, umí přehrávat veškeré audio i video, zobrazovat veškeré běžné formáty souborů, číst .pdf i upravovat kancelářské soubory ihned, atd., je to trošku jiný svět... :)

Stejně, jako se filozofií liší Linux od Windows, liší se většinou i programy pro ně určené. Pro Linux je absolutní většina programů open-source, tvůrci je dají k dispozici zdarma a je na každém uživateli, zda-li chce přispět na vývoj či nikoli, nikdo nikoho k ničemu netlačí. Následuje velmi malá skupina programů, které již komerční jsou a kdo je chce používat, prostě si jejich licenci zaplatí. U Windows to znáte, programů opravdu zdarma je minimum. Následuje velká skupina programů na první pohled zdarma, ale s bonusem ve formě různých omezení (krátký čas použití - zkušební verze, s ořezanými funkcemi nebo s vloženou reklamou, atd.) a pak je tu skupina komerčních programů, které si na nic nehrají a koupí licence se musí začít.

Zpět k Linuxu, popíši programy, které mám léty ověřené a zde setříděné podle jejich použití. Speciality pro techniky ale vynechám, vezmu jen ty, které jsou k užitku skoro každému. A přidávám pár programů, které sám sice nepoužívám, ale lidi to občas chtějí, tak ať je vidět, že i o populární klienty komunikátorů je v Linuxu postaráno. Mnoho z níže uvedených programů dnes již existuje pro více operační systémů (často jsou původně právě z Linuxu), o to menší obavy může provázet případný přechod z jednoho systému na druhý.

Správce souborů
- Nemo, Nautilus (Gnome Files) nebo podobné jsou součástí každého linuxu již v základu, bude vypadat obdobně jako Průzkumník z Windows
- Double Commander, Tux Commander, SunFlower, Krusader, Gnome Commander, Midnight Commander, atd. - to jsou klasické dvoupanelové správce souborů jako Total Commander

Internetový prohlížeč
- Firefox, Min, Opera, Chromium, SlimJet, Pale Moon, Brave, Vivaldi, Tor, ... - je mnoho variant, napříč mnoha systémy stejných nebo velmi podobných. Od Chromu se dobrovolně držme dál a je dobré vědět, že prohlížeče Opera a Vivaldi jsou dnes postaveny nad technologickým jádrem Chrome... Na druhém pólu bezpečnosti máme, co do ochrany dat, vyladěný Tór. Celkově velmi živá sféra - určitě ji rozebereme brzy podrobněji

Poštovní klient
- Thunderbird - od tvůrců FireFoxu, kromě pošty a samozřejmě kontaktů může sloužit i pro správu kalendáře a úkolů, poštovní data jsou přenositelná mezi různými systémy. Stěhuji si s sebou, co potřebuji, přes 20 let. Jdou importovat data i z klientů MS Outlook a dalších
- Evolution - klient z rodiny Gnome, rychlý, snadný, s PGP šifrováním - ale to vše umí Thunderbird také

Fotografie, grafika
- gThumb, digiKam, Shotwell, ... - prohlížení, třídění a jednodušší úpravy fotek
- DarkTable, RawTherapee, ... - pokud do focení jdete více profi, zde najdete obdobné možnosti jako např. u Lightroom
- Gimp - dokonalý program pro úpravu rastrové/pixelové grafiky, obdoba Photoshopu
- Inkscape - top třída v programech na úpravu vektorové grafiky, obdoba Illustratoru
- Scribus - DTP, sazba knih, publikací a bookletů, obdoba InDesign

Audio / video
- Qmmp, Xmms - audio přehrávač ve stylu WinAmpu
- Rhytmbox - velmi sofistikovaný audio přehrávač
- VLC, Celluloid - kombinované audio/video přehrávače, umí vše vč. titulků
- TuxGuitar - obdoba GuitarPro, taby, noty, komponování hudby
- Hydrogen - aut. bubeník, sequencer

Účetnictví
- ABRA Flexi (dříve FlexiBee) - český účetní program pro fakturaci, sklad, eshop, mzdy a veškerou související administrativu. Jeden z mála komerčního software, který na linuxu používáme, tento již od 2010

Kancelář: text, tabulky, prezentace, ...
- LibreOffice, OpenOffice - prakticky odpověď na MS Office, široce vybavené balíky kancelářských nástrojů, open dokumrnty jsou již nějaký čas začleněny i ve statní správě
- ONLYOFFICE - pro ty, kdo chtějí slušný kancelářský balík, ale ubrat na klikacích ikonách v uživatelském rozhraní

Poznámkový blok
- xed, Gedit, Vim - jednoduché základní texťáky v každém linuxu, často obsahují různé moduly pro rozšíření funkcí, např. pro programování apod.
- Zim - textový editor používaný k údržbě většího množství textových souborů, cca jako wiki

Hry
- Steam - platforma, která proměnila hraní na linuxu, od té doby je dostupno řádově více her multiplatformně
- Warmux, Hedgewars - obdoba 2D Worms
- 0 A.D. - real-time strategie, středověk, bitvy a ekonomika
- Machinarium - česká adventura, komerční licence přes Steam

Virtualizace
- Boxy (Gnome Boxy) - jednoduché zprovoznění dalšího operačního systému v systému (např. Windows nebo jiné distribuce linuxu)
- VirtualBox - jednoduché zprovoznění dalšího operačního systému v systému s více možnostmi, s přístupem k USB apod.
- Wine (Wine Is Not Emulator) - pro nativní běh aplikací z Windows, bez virtuálního dalšího systému

Různé
- Brasero, K3B - vypalovací nástroje pro CD/DVD, atd.
- Stellarium - hvězdárna v reálném čase
- qTox - jeden z mála opravdu bezpečných komunikátorů, funguje na principu peer-to-peer
- TeamViewer - program pro vzdálenou správu / online práci na vzdálené ploše
- MS Teams, Gůgl Meet - prostředí pro distanční výuku a komunikaci
- Skype, Telegram, WhatsApp, atd., ... - nativní klienti komunikátorů

Samozřejmě toto je pouze vzorek ze všech možných programů, kterých pro Linux existuje minimálně 20000, většinou průběžně udržovaných a většinou okamžitě dostupných (na 2 kliknutí) k nainstalování skrze některý ze správců software (budeme mu říkat obecně balíčkovací systém) - je to velice zajímavá služba, která v Linuxu funguje v několika provedeních a s lehkostí, ušetří mnoho starostí i času při hledání, instalování, odinstalování nebo aktualizaci oblíbených programů - ale o tom zase příště.

Budu rád za vaše tipy na osvědčené programy, ale samozřejmě i za případně dotazy. Diskuzi k tomuto článku najdete zde:
https://permaforum.cz/operacni-systemy-14/prechod-z-windows-na-linux-jake-alternativni-programy-3.html

 

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.