Po loňské úspěšné akci, zveme i letos ke Společnému pečení netradičního cukroví.

Akce je určena těm, kdo o Vánocích cukroví běžně pečou, tzn. ne pro začátečníky.

Cílem akce je naučit se upéct (či vyrobit nepečené) nové druhy cukroví, které mají ostatní jako klenot ve svých kuchařkách.

Pečení proběhne v sobotu 7.12. 2024 od 13:00 do pozdních odpoledních hodin v naší miniKnihovně:
https://permafood.cz/?Blog/2022&realblog_id=6 ve Skalách u Strakonic

S sebou si přineste vše potřebné pro výrobu vašeho druhu cukroví (těsto /dle potřeby odleželé, kolem 500g/, krém, zdobení, vykrajovací formičku,...) a recept pro sdílení s ostatními. K dispozici máme - troubu, mísy, krájecí prkénka, příbory, plechy, prostě vše, co kuchyně běžně nabízí ;) Tyto základní věci proto vozit nemusíte. Vezměte si ale váleček či ruční el. mixér, pokud jej potřebujete.

Cukroví společně vyválíme, upečeme, naplníme, ozdobíme, ... a na konci si hotové cukroví rozdělíme. Každý si tak odnese domů pestrou ochutnávku. Zároveň budete mít do Vánoc ještě dost času některé druhy vyzkoušet pro své rodinné pečení :)

Jak bývá na společných akcích zvykem, pohoštění pokryjeme z toho, co kdo přinese. Doporučuji spíše slané varianty, protože sladkých ochutnávek budeme mít určitě dost ;) Voda, čaj i káva bude k dispozici.

Jelikož prostor není moc velký, omezujeme akci na 7 osob. Hlaste se proto rychle a max. do 4. 12. 2024 na tel.: sedm dva jedna nula tři nula šest osm dva nebo email: black.mary zavin tiscali.cz

Drobný organizační příspěvek je 60 Sobů/Kč.


RECEPTY NA PEČENÉ CUKROVÍ:

1. Vláčné marokánky
150 g směsi ořechů
150 g sušeného ovoce
100 ml smetany ke šlehání
100 g cukru krupice
50 g hladké mouky
50 g másla
100 g čokoládové polevy

Ořechy i ovoce nasekejte. Já použila nesolené arašídy, mandlové lupínky a vlašské ořechy, ale skvělé jsou i pistácie, lískáče nebo třeba pekany. Z ovoce jsem namíchala nesířené meruňky, brusinky a rozinky. Barvu dodají i třešně či višně nebo klasické kandované ovoce.

Smetanu, cukr, mouku a máslo za stálého míchání asi 5 minut povařte na hustou kaši, vmíchejte ovoce a oříšky a ze směsi tvořte lžičkou na plech vyložený pečicím papírem malé placičky. Udržujte mezi nimi dostatečnou vzdálenost, při pečení se lehce roztečou.

Pečte asi 15 minut při 160 °C dozlatova. Kdyby vám připadaly příliš měkké, nemusíte se bát, po vychladnutí marokánky ztuhnou. Nechte je vychladnout přímo na plechu nebo papír s nimi stáhněte na rovnou plochu.

2. Pařížské rohlíčky či mušle
Těsto
300 g hladké mouky
250 g másla
70 g cukru moučka
2 ks žloutků
480 g kokosu

Krém
115 g bílku
225 g cukru krupice
468 g másla

Na ozdobu
1 tabulka mléčné čokolády
1 hromádka kokosu

Smíchejte všechny ingredience na těsto. Jestliže hodně lepí, přisypejte ještě trochu kokosu. Těsto rozdělte do formiček na rohlíčky nebo na mušličky a pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 15 minut. Rohlíčky jsou hotové, když začnou lehce zlátnout. Musíte je hlídat, protože se velmi rychle spálí! Vyklepněte je po mírném zchlazení.

Bílky a cukr smíchejte a ve vodní lázni zahřejte na 70 stupňů. Poté přendejte do mixéru a vyšlehejte dotuha. Do bílkové hmoty postupně zašlehejte změklé máslo. Krém můžete ochutit strouhanou citronovou kůrou.

Vždy dva rohlíčky spojte krémem, špičky namočte do rozehřáté čokolády a posypte strouhaným kokosem.

3. Brabandské dortíčky
Těsto
120 g hladké mouky
120 g másla
60 g cukru moučka
60 g mletých ořechů
Těsto vyválet na plát tloušťky cca 3 mm a vykrájet kolečka o průměru 2-3 cm,

Náplň
100 g ořechů
50 g cukru
Ořechy a cukr svařit se lžící vody, 1 vanilkovým cukrem, 3 lžícemi smetany, citronovou kůrou, 1 tlučeným hřebíčkem a lžící strouhanky

Slepit upečená kolečka náplní, polít čokoládou, ozdobit půlkou ořechu.

4. Ovesné košíčky s arašídovým máslem a čokoládou (zatím bez receptu)

5. Vosí hnízda s matchou nebo chlorellou (zatím bez receptu)

6. Škeble s ořechovou náplní (zatím bez receptu)

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.