Vážení a milí, dlouholetí i nováčci, příznivci soběstačného žití!

V kalendáři naši oblíbenou první středu v měsíci najdeme letos jako státní svátek. Nenecháme se odradit a ani v červenci schůzku úplně nevynecháme. Naopak využijeme nepříznivé souhry okolností a vyrazíme si na výlet. Kam jinam, než na návštěvu k členům Buďsobu:

Červencová schůzka se bude konat pro všechny z Budějovicka i pro všechny ze Strakonicka společně,

a to (v tradiční) 2. středu v měsíci tj. 13.7.2022 od 17 h ve Skalách u Vávrových.

Příležitost k výměnám na velkou vzdálenost tímto výrazně vzroste. Nezapomeňte si včas sjednat kurýra či se raději rozhodněte pro osobní účast. Ať se lépe poznáme. Spolujízda bude samozřejmostí, pište a sledujte nabídky.

Inspirace pro výměny: Červenec je měsícem pestré nabídky přírody, zahrnuje nás ovocem, zeleninou i bylinkami. Nabídněte je též.

 
Témat pro červencové setkání bude více:

  • Výměna zkušeností – proč začít už dnes s pěstováním zimní zeleniny. Úvodní slovo si bere Martina F. a pohovoří co, kdy a jak nechat růst, abychom mohli i v zimě sklízet.
  • Pomoc v domě či na zahradě hostitelů za nabídnuté přespání.
  • Další témata jistě vyplynou z výjimečnosti tohoto setkání.

 
Pokud na schůzku třeba tentokrát nemůžete, nevadí je tu další

LETNÍ BYLINÁŘSKÁ FOTOVÝZVA

Na setkání v květnu už jsme téma nakousli, a to nemale. V průběhu léta, pokud budete bylinkařit, zkuste to prosím současně i fotit. Nemusíte všechno, jen to podstatné, nejdůležitější, co obvykle děláte. Co už letos nestihnete, nevadí, pokračovat budeme určitě i příští rok.

Opět z toho vznikne publikace tentokráte něco jako herbář spojený s receptářem. To znamená, že opět posunujeme společné dílo na vyšší úroveň. Jako posledně pošlete fotky sbírané byliny ve „sklizňové kvalitě“ a také zkuste nafotit postup nebo jen jeho nejdůležitější část v průběhu zpracování. Textem pak doplňte takto:

  • český název byliny
  • heslovitě, proč právě tuto bylinu zpracováváte, krátce zkušenosti (na co vám zabírá, jednoduchost, levnost zpracování, dlouhodobost skladování a pod.)
  • popis Vašeho osvědčeného receptu na zpracování
  • uveďte, pokud přebytky výrobků z dané byliny nabídnete (obvykle či letos) na Lets
  • datum focení

Sbírat a fotit můžete do konce vegetační sezóny

Svoje foto příspěvky zasílejte opět na AnnaA (nemáte-li zatím kontakt, napište mi přes Lets) do 31.11.2022. Vzniklé dílko bude opět k vidění na tomto webu.

 
Těším se na viděnou i na Vaše příspěvky do Našeho bylináře.

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.