Hlavní Hlavní

Naposledy přidané

Oblíbené

 

BuďSOB (neboli Buď soběstačný!)

– je prostor pro názorové setkávání lidí z jižních Čech, kteří si nemyslí, že současný svět se ubírá zrovna nejšťastnějším směrem a chtějí hledat fungující a smysluplné alternativy

- hlavním cílem je spojování lidi (tzv. „kulturně kreativních“) a posilování lokální soudržnosti a soběstačnosti (v oblasti potravin, služeb, energie...)

Aktivity BuďSOBu:

1. Provozování webových stránek BUDSOB.CZ, s cílem sdílet informace a zkušenosti.

2. Uvedení v život alternativní měny - místního systému výměnného obchodu (viz. záložka LETS), umožňující bez použití klasických peněž výměnu:

a.      produktů (např. domácí ovoce, zelenina, mléčné výrobky, pečivo, kosmetika, rostliny, ruční práce…)

b.      zkušeností (např. restaurování, včelařství, tanec, zpěv, pěstitelství, chov zvířat, konzervování bez konzervantů, vaření…)

c.     služeb (např. architektonické poradenství, IT služby, masáže, opravy elektrospotřebičů, opravy nábytku, EFT terapie, pronájem dílny, čajový obřad aj.)

d.      času (lidé si navzájem ve skupině věnují čas - např. práce na poli, tvoření rákosové střechy, stáčení medu, těžba dřeva, zpracování produktů, oprava maringotky aj.)

 

3. Pořádání akcí (besedy, open space – otevřený prostor, přednášky…) podporující myšlenku lokální soběstačnosti a poukazující na to, že každý má možnost měnit svět.

Každý den stojíme před desítkami voleb: co kupujeme, co konzumujeme, čemu věnujeme svou pozornost, čemu věnujeme náš čas… Tomu přitakáváme, to podporujeme, to živíme. Jsou naše rozhodnutí v souladu s naší představou, jak by měl svět vypadat? "

S kulturně kreativními lidmi, kteří tvoří prostor BuďSOBěstačný se můžete osobně potkat na pravidelných setkání v Českých Budějovicích nebo (viz. aktuální články)

Vítejte na stránkách skupiny Lokální soběstačnost

Rostliny na naší bezorbové zahrádce

Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

 

Ovoce a zelenina, které kupujeme v obchodech je většinou plná chemikálií a dovezená zdaleka. Na bezorbové zahrádce pěstujeme rostliny přirozenou cestou a nemusíme ani tolik zalévat, protože půda si díky organickému materiálu drží vlhkost po dlouhou dobu.

Hospodaříme permanentně udržitelně:

- nepoužíváme chemii na zahrádce ani v domácnosti, aby půda i voda zůstaly čisté

- zúrodňujeme půdu

- šetříme vodou

- pěstujeme permanentní (víceleté) rostliny: křen, rebarboru, jahody, pažitku, cibuli ošlejch a sibiřskou, chřest, topinambury, česnek medvědí, stachys sieboldi, merlik všedobr, batolku...

a bylinky - léčí nás, krásně voní a rostou skoro sami: meduňka, šalvěj, jahodová máta, yzop, řepik, tymián, saturejka, majoránka, levandule, šanta, pupalka...

z keřů například rybízy, angrešty, jostu, ostružiníky, maliníky, kanadské borůvky, brusinky...

Zkoušíme pro nás nové druhy zeleniny, které se snadněji pěstují - mangold, sléz přeslenitý, novozélandský špenát čtyřboč, roketa (neodmyslitelná součást salátů)...

Zajímavé jsou květiny s jedlými květy - denivky, chrysantémy, lichořeřišnice. Dodají kouzlo zeleninovým jídlům.

Pro zlepšení půdních poměrů používáme mulč (vrstva organického materiálu), kompost, jíchy   (z kopřivy, kostivalu, kapradiny) a lupinu - je to trvalka která dodává do půdy dusík. Někdy pokládám stonky kopřiv a kostivalu přímo do záhonů - mulčují a dodávají živiny rovnou.

Na ochranu před větrem se nám osvědčily beztrnné a velkoplodé ostružiny. Dali jsme je na slunce a postavili pro ně samostatný plot. Rozrostly se rychle, plodí hodně a jsou výborný :-)

Nenáročnou rostlinou na pěstování jsou cukety. Když se předpěstují, tak slimáci nemají šanci    a pak je můžeme sklízet celé léto. Ze zahrádky je možné jíst nejen zdravě, ale i chutně. Na našem FB najdete pár receptů.

Mojí oblíbenou zeleninou jsou dýně - je víc druhů - špagetová, máslová, hokaido...potřebují víc kompostu, ale pak se můžeme těšit na velkou sklizeň. Svými mohutnými listy si vytvoří stín a i v těch největších vedrech jsme je zalévali jen párkrát. Je třeba zaštípávat nové šlahouny pokud už jich je dost, rostlina je neuživí. Ve stáji na slámě  nám vydrží až do února. Co nestihneme sníst nasuším na sítě nad kamny, měkká semínka sníme a zralá si nechám na příští rok na zasetí. Jednoduchý recept - nakrájíme dýni, brambory a tofu na kostičky a dáme zapéct do trouby.

Vitamínovou bombou je černý rybíz. Přes léto ho zobáme když dozrává, ale tu pravou hodnotu má pro nás až v zimě. Predsuším ho v troubě na 40℃ a pak dosuším na sítě. Bez problémů takhle suším i třešně, které ještě odpeckuji. Chutná a zdravá jsou i vyloupaná jádra z pecek třešní a višní.

V zimě a na jaře také požíváme kořen křenu, nejlépe čerstvě nastrouhaný. Uplatňují se jeho fytoncidni složky a obsah vitamínu C proti nákazám. Byly prokázány i protinádorové účinky. Využíváme i mladé křenové listy k nakládání zeleniny a do polévek. Pro křen a mátu je dobré vytvořit samostatné ostrůvky, nebo je dát do rohu zahrádky a okolo nich sekat. Pak nemají šanci se rozrůst. Není to jako s baobabi v Malém princovi, o které když se nestaráte, tak snadno zarostou celou planetu :-)

Jahody budou sladší pokud k nim do záhonku přidáme kameny. Mohou pak z nich odebírat teplo. Perfektní jsou ty placaté, na těch se dá i stát a sbírat. Jahodníky jsou i dobrým podrostem - na jeden záhon jsem přinesla pár lesních jahod, které pod květinami a zeleninou vytvořili "jahodový koberec".

Rajčatům se na naší zahrádce moc nedařilo. Před barákem v květináčích jim to slušelo o dost víc.

Ještě pár zástupců víceleté zeleniny:

Reveň rebarbora - řapíky listů se sloupnou a syrové, vařené nebo pečené se používají do sladkých jídel. Stačí ji krátce povařit a zahustit třeba pudinkem. Používám ji i do omáček místo octu. Ještě uzavřená poupata se mohou dusit jako brokolice. Na konci června sklizeň ukončíme, aby rostlina mohla zásobit kořeny živinami.

Chřest - pěstovali ho naše babičky stejně jako cibuli ošlejch. Tence se sloupne a podusí nebo uvaří.

Merlík všedobr je víceletý pláný špenát - používáme mladé listy na salát pro ty, kteří mají rádi hořkou chuť. Starší listy uvařit jako špenát, mají příjemně výraznou chuť. Mladá květenství dusit jako chřest.

Topinambury (víceleté brambory) - lze je jíst syrové nebo vařené, chutnají trochu jako kedlubna...

Přijeďte se podívat, rádi Vám vše ukážeme, vyměníme si semínka, sazeničky, zkušenosti a informace. Podpořte náš projekt svou návštěvou.

Pozitivní vibrace nejen v Přírodě a na zahrádce :-)

Příště o jedlých rostlinách z Přírody.

http://zpatky-k-prirode.blogspot.cz/                                                                                                                                 http://www.zionfarm.cz/co-nabizime.html

Facebook - zionfarm

 

Sobí setkání 13.7. od 17:00 - POZOR ZMĚNA DATA!!

Ahoj,

připomínám další pravidelné Sobí setkání, U beránka tentokrát ve středu 13.7. od 17:00. (Od 17:00 bude možnost se nechat vyfotit na kartičky (viz dále), klasická debata bude od 18:00)

POZOR - došlo kvůli svátku k vyjímečnému přesunu z první středy v měsící (6.7.) na druhou (13.7.)!!!

bude se řešit:
- přijimání nových členů
- tvorba členských kartiček a otevírající se možnost využívat Soby (zatím v testovacím provozu) v některých kavárnách (Fér Café) a restauracích (Impala)
- focení pro členské kartičky (každá kartička musí mít fotku majitele) - fotí David už od 17:00, takže zájemci o členské kartičky se mohou rovnou nechat vyfotit, kartičku jim vyrobíme. Kartička je dobrovolná a je za poplatek 50 Sobů.
- představení výstupů a závěrů ze SLET LETS, který se konal v Praze cca před měsícem a půl
- možnost zapojení Sobů do akcí Terra Mitica
- když zbude čas tak svatba (uzavření, foto a povídání :))

A další téma, které se táhne posledními měsíci je oživení LETSu - Připomínám zakladni myšlenky z poslední doby:

- http://budsob.cz/domains/budsob.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=516:funkce-a-poteby-budsob-k-diskuzi-na-stedu-232016&catid=34:kdo-jsme&Itemid=28

- http://budsob.cz/domains/budsob.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=518:zapis-budsob-232016&catid=34:kdo-jsme&Itemid=28

- http://budsob.cz/domains/budsob.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=506:zapis-budsob-322016&catid=34:kdo-jsme&Itemid=28

 

 

Jak žít bez odpadu - 7.6. v Praze

převzato z "Bezobalu newsletteru č. 7"

povolte nám obrázky :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vážení příznivci vážení,

dokážete si představit, že vměstnáte svůj roční odpad do jedné zavařovačky? Bea Johnson to dokáže i se svou čtyřčlennou rodinou! Tato světová ikona životního stylu zero waste při své české premiéře vysvětlí, jak tato cesta zjednoduší, zlevní a ozdraví život. Její tuzemští následovníci pak ukážou, jak na zero waste v praxi a po česku.

Bezobalu pořádá v úterý 7. června 2016 v NTK Praha jednodenní mezinárodní konferenci „Bezobalu o zero waste, tedy o bezodpadovém životním stylu. V české premiéře na ní vystoupí Bea Johnson – světoznámá legenda zero waste, proslulá tím, že dokáže dostat roční odpad své čtyřčlenné rodiny do jediné litrové zavařovačky. Jen pro srovnání – průměrná česká rodina vyprodukuje ročně 1,2 tuny odpadu.

Bea je ve „svém oboru“ právem považována za guru, její blog a stejnojmenná kniha – bestseller „Zero Waste Home“, dokázaly po celém světě nadchnout statisíce lidí i společností k přechodu na bezodpadovost a další milióny ke snaze se k ní přiblížit alespoň částečně. Kromě Bey Johnson na konferenci vystoupí například známý ekonom Tomáš Sedláček, čeští zero waste bloggeři a další.

Na konferenci navážou o třech následujících útercích praktické workshopy, na kterých se budete naučit, jak žít bez odpadu v Česku. Všechny červnové úterky se tak ponesou ve znamení zero waste. Akce je zaštítěná Ministerstvem životního prostředí ČR.

Vzhledem k výraznému zájmu a k omezené kapacitě sálu konference i workshopů doporučujeme pořídit si vstupenky včas -
zlevněné vstupenky jsou k mání pouze do konce května!

 

Seminář a konference o sociální a solidární ekonomice

Seminař Brno: Sociální a solidární ekonomika

Brno, 26. 4. 2016, 18:00 - 20:00


Seminář uvede Naďa Johanisová (Katedra environmentálních studií, Masarykova univerzita)

(zdroj: http://cz.solidarityeconomy.eu/get-active/events/)

 

Seminař Praha: Sociální a solidární ekonomika

Praha, 28. 4. 2016


(zdroj: http://cz.solidarityeconomy.eu/get-active/events/)

 
Uživatel
Anketa
Jak jste získali informaci o těchto stránkách