Na začátku roku 2017 vznikl spolkový bezobalový obchod obŽIVA.

Spolek obŽIVA tvoří skupina ekozemědělců, zpracovatelů potravin, obchodníků, jedlíků, aktivistů či běžných lidí, kterým leží na srdci naše krajina, půda, příroda, jídlo a společnost, kteří se sešli a společně vymysleli možnost jak tohle všechno skloubit dohromady ve společném projektu, který bude prospěšný všem.

Záměrem je otevřít od září v Praze spolkový obchod, jehož provoz by financovali členové spolku pravidelnými měsíčními příspěvky. Myslím, že nastavená pravidla a hodnoty jsou inspirací pro podobné počiny kdekoli jinde.

 

Spolek obŽIVA  chce:

Usnadňovat obživu

Umožňovat a usnadňovat svým členům obživu z šetrného ekologického zemědělství, které je založeno na osobních vazbách a vzájemnosti, a jehož cílem bude živit lidi pro společnou radost všech zúčastněných.

Budovat důvěru

Spolupracovat na zdůvěryhodnění značky a principu ekologického zemědělství (respektive značky bio).

Budovat vztah k Zemi

Utvářet vztahy mezi obživovanými a živiteli, tedy těmi kteří mají přímý podíl na tom, jak Země vypadá, tak aby k ní všichni mohli mít přímý vztah.

 

Základní hodnoty

Spolupráce bez boje. Život (bio) rovná se spolupráce, chceme tedy žít a spolupracovat na rozkvětu našich životů.

Úcta k okolnímu světu. Při vší činnosti projevovat úctu k okolnímu živému a neživému světu a rozvíjet ji i mezi ostatními.

 

Převzato z webu Spolku obŽIVA.

Krátké a výstižné představení konceptu KPZ = komunitou podporovaného zemědělství, tedy o tom jak mohou potraviny putovat od pěstitele přímo k lidem:

https://www.youtube.com/watch?v=dtvPK4fnX3M

V hlavní roli Eva Fraňková a její dcerka Jasna :-)

NÁVRAT KE KOŘENŮM

Dokumentární film srovnávající vztah, jaký k půdě mají indiánské kultury a tzv. „vyspělá“ civilizace. Pro postupné uzdravování nemocné ornice doporučuje komunitou podporované ekologické zemědělství. Nabízí výpovědi ekologických farmářů v protikladu ke slovům geologa, RNDr. Václava Cílka, a šamana kmene Kichwa, Allpy Augustina Grefy.Režie: Aleš Friedrich.

odkaz na dokument:  http://www.tarak.cz/navrat-ke-korenum/

 

Chválím aktivity JednaNoty (-:

Přidávám sem vzkaz od Elsy Šebkové z Divoké zahrady a její bylinkový katalog. Doporučuji i pro ty, kdož nehodlají žádné bylinky pěstovat: podle fotek možná poznáte rostlinky, kterým roky nemůžete přijít na jméno nebo zjistíte k čemu se které býlí hodí, včetně kulinářských a léčitelských receptů. Líbezné počteníčko!


V příloze nejdete seznam semínek, která letos budeme nabízet v rámci o.p.s. Gengel. Za jmenným seznamem najdete ke každé rostlině popisek s fotkou a praktickými radami nejen na pěstování, ale také na využití. Tyto informace na webu Gengelu z kapacitních důvodů nenajdete. Sepsala jsem je ve snaze rozšířit vášeň k rostlinám, jsou tedy volně šiřitelné :) 1 sáček semínek prodáváme za 25Kč.

Všechny naše výrobky pocházejí z ekologicky obhospodařovaného pozemku, nepoužíváme žádné chemikálie, sušíme přirozeným teplem, nedevastujeme krajinu a balíme do recyklovaného papíru. Snažíme se brát maximální ohled na životní prostředí a všechny živé bytosti.

Mějte poklidné zimní dny, radost z malých věcí a ticho uvnitř :)

srdečně
Elsa

Začínající i pokročilé pekaře upozorňuji na právě vydanou kuchařku Pečeme z kvásku - své bohaté zkušenosti sepsala Lenka Žák (Biolenka).

Doporučuji také dokument Život v maringotce v Novohradských horách o Lence a Davidovi Žákových.

 

Kuchařka bude k vidění i ke koupi na setkání Buďsobu 2.12. a pak po celý adventní čas u Beránka. S autorkou se  můžete potkat na adventním trhu u Beránka v sobotu 5.12. od 10 do 14 h - zájemci si budou moci odnést kvásek (vezměte si skleničku).

Možnost zaslání poštou na webu Biolenky.

news: kvasek_header.jpg

 

  • Kuchařka vás naučí péct kváskové pečivo v troubě, na páře i na ohni. Naučí vás založit si svůj vlastní kvásek, dále ho uchovat a následně z něj péct pečivo nejen na slano, ale i na sladko.
  • Kuchařka ne náhodou obsahuje dvě části. V první části se peče kváskové pečivo ze všech druhů obilovin, kromě pšenice ozimé, která svým vysokým obsahem lepku tělo spíše zatěžuje. V druhé části se peče z obilovin, které neobsahují lepek. Během vaření totiž možná zjistíte, stejně jako já, že péct z bezlepkové mouky je přirozené a tělu přináší zpestření, aniž byste byli na lepek alergičtí. Pezlepkové kváskové pečivo bylo odborně ověřené MUDr. Josefem Jonášem,
  • Kuchařku doprovází slova MUDr. Judity Hohanzlové.
  • Kuchařka je určena všem, které zajímá, co jí, kde plodina, z níž vaří, vyrostla a kdo se o ni s láskou staral.
  • V kuchařce se peče bez použití vajec, mléčných produktů, masa, škrobů a chemie. Dokonce i vitariáni (lidé , kteří nejedí tepelně upravené jídlo) čeká speciální příloha. Zkrátka, každý, kdo bude chtít, si najde to své.
  •