Hlavní

Naposledy přidané

Oblíbené

 

BuďSOB (neboli Buď soběstačný!)

– je prostor pro názorové setkávání lidí z jižních Čech, kteří si nemyslí, že současný svět se ubírá zrovna nejšťastnějším směrem a chtějí hledat fungující a smysluplné alternativy

- hlavním cílem je spojování lidi (tzv. „kulturně kreativních“) a posilování lokální soudržnosti a soběstačnosti (v oblasti potravin, služeb, energie...)

Aktivity BuďSOBu:

1. Provozování webových stránek BUDSOB.CZ, s cílem sdílet informace a zkušenosti.

2. Uvedení v život alternativní měny - místního systému výměnného obchodu (viz. záložka LETS), umožňující bez použití klasických peněž výměnu:

a.      produktů (např. domácí ovoce, zelenina, mléčné výrobky, pečivo, kosmetika, rostliny, ruční práce…)

b.      zkušeností (např. restaurování, včelařství, tanec, zpěv, pěstitelství, chov zvířat, konzervování bez konzervantů, vaření…)

c.     služeb (např. architektonické poradenství, IT služby, masáže, opravy elektrospotřebičů, opravy nábytku, EFT terapie, pronájem dílny, čajový obřad aj.)

d.      času (lidé si navzájem ve skupině věnují čas - např. práce na poli, tvoření rákosové střechy, stáčení medu, těžba dřeva, zpracování produktů, oprava maringotky aj.)

 

3. Pořádání akcí (besedy, open space – otevřený prostor, přednášky…) podporující myšlenku lokální soběstačnosti a poukazující na to, že každý má možnost měnit svět.

Každý den stojíme před desítkami voleb: co kupujeme, co konzumujeme, čemu věnujeme svou pozornost, čemu věnujeme náš čas… Tomu přitakáváme, to podporujeme, to živíme. Jsou naše rozhodnutí v souladu s naší představou, jak by měl svět vypadat? "

S kulturně kreativními lidmi, kteří tvoří prostor BuďSOBěstačný se můžete osobně potkat na pravidelných setkání v Českých Budějovicích nebo (viz. aktuální články)

Vítejte na stránkách skupiny Lokální soběstačnost

Víkend pro Hodonice - 13. - 14. srpna 2016

Ves Hodonice (Hodenitz) na Kaplicku existovala už ve 13. století. Následkem vysídlení jejích obyvatel po druhé světové válce nastalo období, kdy téměř zmizela v divočině. Jak to je nyní a jak to bude dál?

Přijeďte se podívat. V sobotu 13.8. odpoledne se nabízí procházka divočinou bývalé vsi. K nahlédnutí budou staré fotky Hodonic, staré i nové mapy. Na každoroční návštěvu a společné setkání má přijet z Německa pan Adolf Pecha, osmdesátiletý hodonický rodák. Na hvězdnatý večer rozděláme oheň na hodonické návsi.

Neděle14.8. bude dnem otevřených dveří na stavbě soběstačného přírodního domu. Káva a čaj se bude vařit na rozestavěném sporáku v domě. Vlastníma rukama si budete moci vyzkoušet přírodní stavitelství - vnitřní hliněné omítky. Děti si mohou postavit svůj vlastní domeček vedle na písku.

PS: Naše Hodonice leží na zelené turistické značce mezi Deskami a Dobechovem, příjezd od Desek! Je zde možné postavit stan, použít ohniště, pitná voda k dispozici... Soběstačnost, baterka čelovka a znalost němčiny výhodou.

V případě otázek vytrvale volejte na sedumsedumpět jednanuladevět třisedumnula.

Za všechny Hodonické zdraví Dita

 

Publikováno: 8 měsíců 2 týdnů Od Anička Přirozená #462
Anička Přirozená's Avatar
Ahoj Dito, prosím tě, jak se k vám dá dopravit busem a po svých, poradíš mi? Dnes na setkání v Písku jsem se o vás dozvěděla i osobně, předtím jsem web četla.. a ráda se podívám, pokud jsem pochopila správně, že to je ta neexistující vesnice, a vznikající "komunita"? A nebo to je u ČB? trochu se mi popletly informace, protože na SOB setkání jich zaznělo více:) Děkuji za radu, Anička Přirozená (toho času schánějíc kde zakořenit, jakou realitu koupit, poblíž a spolu s jakými lidmi spolutvořit život:) 775704883 Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

BuďSOBí středa - 3. 8. 2016 od 18hod

Vážení soběstační,

a je tu další měsíc - jak asi všichni víte, je to srpen. Což znamená, že je tu také první středa v měsíci (3.8.) a od 18hod můžeme usednout u kulatého stolu U Beránka, nezávazně poklábosit, vyměnit pár produktů či myšlenek a zasejc třeba něco spunktovat.

Řeč bude v duchu okurkové sezóny přinejmenším o všem možném.

Těšit se budou

Všichni

 

Jedlé rostliny z Přírody

Důležité je pro nás jíst potraviny čerstvé, mají pak velkou radiovitalitu (energie obsažená v potravinách). Ta je největší hned po sběru, takže nejlepší je sbírat a rovnou pojídat. Lesní ovoce má mnohem víc prospěšných látek než skoro všechno co kupujeme. I proto že vyrostlo bez hnojiv a je lokální. Přesto na maliny, ostružiny a borůvky do lesa už moc lidí nechodí! Z louky nebo přímo ze zahrádky si můžeme přinést různé lupení plné vitamínů a ihned ho zpracovat.

Z dětství si pamatuju, jak jsme pojídali květy sedmikrásek, šťovík a vysávali pyl z květů hluchavek. Výčet planých jedlých rostlin už vydá bez problémů na knížku, tak proč jsme zavrhli něco co je zadarmo, přirozené a zdravé?

Po příchodu na samotu u lesa jsme začali dělat bylinkové čaje (z kopřivy, řebříčku, lípy, bezu, šípku, třezalky...) a využívat poklady okolních luk a lesů.

Kopřiva: kopřivový špenát byl první planou pochoutkou, kterou jsme vyzkoušeli. Používáme k tomu mladé kopřivy nebo vrcholky starších. Pak jen podusíme na osmahnuté cibulce. Teď ještě přidáváme slunečnicová semínka (přidáme na cibulku když je sklovatá). Špenát ještě mícháme z mladých listů kozí nohy (ještě nerozvinutých) a jitrocele (před květem rostliny). Z kopřivy připravujeme polévky, přidáváme do omelet, nádivek...Požíváme je buď tepelně upravené nebo alespoň spařené, neboť v kopřivových chloupcích je toxická látka, která se rozkládá v neškodné složky při 80℃.

Růže šípková: sbíráme okvětní lístky, pak plody na výborný čaj (večer šípky namočíme, ráno chvíli povaříme a přecedíme přes jemné sítko) a na skvělou šípkovou omáčku (šípky očistíme, povaříme a semínka přepasírujeme přes síto. Dáme na cibulku a omajda je hotová).

Bez černý: pro naše předky to byl keř čarodějný, v němž sídlili mocní duchové a dobré víly. Podle lidového pořekadla: před heřmánkem klekni a před bezem smekni :-). Sbíráme květy i plody. Z květů se vyrábějí sirupy, vína, obalují se v těstíčku a vysmažují na sladko či slané. Čaj z květů používáme při nachlazení - má účinek potopudný a močopudný ochlazuje a proto se používá při horečce. Z květů odstraňujeme co nejvíce stopečných částí, protože obsahují složky dráždící ledviny. Z plodů bezu děláme šťávu, lze připravit i povidla. Nesmějí se konzumovat syrové a pecičky jsou také jedovaté. Pozor na záměnu s bezem chebdí - vytrvalá bylina vysoká jen 1-2 m, nemá kůru a květy jsou červenavě bílé!

Ne všechno s nálepkou "plevel" je na naší zahrádce tím otravným roštím. Na svých záhonkách ponechávám jitrocel, kontryhel, slezovou růži i ptačinec žabinec.

Jitrocel kopinatý a větší: je jedním z prvních "plevelů", které nám dodají potřebné vitamíny po zimě. Sbíráme mladé listy dříve, než se vytvoří květní stvoly, nejlépe na jaře, ale i několikrát ročně, tak jak obrážejí po posekání rostlin. Přidáváme je do polévek, omáček, špenátu a salátů.

Jahodnik obecný (lesní): listy jahodniku sbíráme mladé do doby květu a používáme čerstvé (mají vysoký obsah vitamínu C) ve směsi s ostatními bylinami do polévek a sušené k přípravě čajů. Chutnější jsou fermentované - zavadlé listy v tenké vrstvě stočíme pevně do utěrky a necháme je 12 hodin fermentovat. Ztmavnou a rozvoní se, pak je dosušíme a uchováme v suchu.

Ptačinec žabinec: jedlou částí je  mladá křehká nať s listy, vhodná na salát i do polévky, nádivek, špenátu...Mladé výhonky můžeme sbírat prakticky po celý rok, i v mírné zimě.

Tím končí skromný výčet jedlých planých rostlin, které se u nás dají nasbírat. Na závěr už jen pár s kterými začínáme jako popenec, lopuch, pupava...dobrou chuť :-)

Příště o vodě nejen na zahrádce a v domácnosti.

Hodně času a inspirace venku v Přírodě :-)

http://www.zionfarm.cz/farma.html                                                                                                                                                               http://zpatky-k-prirode.blogspot.cz                                                                                                                                                                 Facebook - zionfarm

 

 

Pozvánka na přednášku "Jak se staví ostrovní dům"

Sobota 23. 7. od 14 do 17 hodin.
Kde? V domě U Beránka v Českých Budějovicích

Jak postavit ostrovní dům, bez přípojky vody, elektřiny a plynu, když nechcete pec, protože byste se v moderním nízkoenergetickém resp. aktivním domě zaživa upekli, nechcete v domě dýchat splodiny z plynu a přírodu máte rádi, ale nemusí Vám lézt až do domu?

První reportáž z dosud nikde nepublikovaných fotografií a povídání, které Vám ušetří spoustu starostí, nervů a statisíce až miliony korun. Dozvíte se nejdůležitější úskalí o volbě pozemku pro Váš dům, jak připravit projekt a podrobnosti z realizace stavby.

V ostrovním domě spousta věcí funguje jinak, ani Google Vám mnohdy nepomůže a když už ano, tak po několka hodinách hledání a týdnech experimentování. My neměli jinou možnost, ale Vy už můžete čerpat z našich zkušeností. Rádi se s Vámi podělíme o naše zkušenosti a pomůžeme Vám získat více soběstačnosti.

Vstupné 300 Kč, děti zdarma - program pro děti zajištěn

Stavba ostrovního domu

Názvy příloh:
Stáhnout (Nase-FVE-schema_v3.pdf)Schema FVE[Schema zapojení ostrovního domu (off-grid)]1370 Kb
 
Uživatel
Anketa
Jak jste získali informaci o těchto stránkách